ביופסיה בכליות

11.1.16
ביופסיה בכליות – כל מה שצריך לדעת בנושא
על מנת לאתר בעיות ומחלות שונות בכליות, וכאשר הכליות אינן מתפקדות כראוי, נהוג לבצע בדיקות מקדימות באמצעות אולטרה סאונד או CT של הכליות. בהתאם לקביעת הרופא המטפל מפנים את המטופל לבצע גם ביופסיה כדי לקבוע את חומרת המחלה בכליה, לאבחן במדויק את הבעיה וכדי לתכנן תוכנית טיפולים מותאמת אישית. הרופא המטפל יכול להמליץ על ביופסיה בכליה גם כאשר תוצאות בדיקות דם או בדיקות שתן מראות נוכחות של דם בשתן (המטוריה), חלבון בשתן או בעיות אחרות הקשורות לתפקוד הכליות.

בגוף האדם שתי כליות הממוקמות צמוד לעמוד השדרה, באזור הגב התחתון ומעל המותן, הכליות חשובות לסינון פסולת מהדם, ולסילוק רעלים ותוצרי פירוק שונים שהגוף מפריש באמצעות נוזלים דרך שלפוחית השתן. כמו כן, הכליות מפרישות הורמונים הנחוצים לוויסות תקין של ייצור כדוריות הדם האדומות, ותפקוד תקין של הכליות נחוץ לאיזון לחץ דם. במידה ועולה חשש כי המטופל סובל מסרטן או ממחלות בכליות יכול הרופא להמליץ על ביופסיה בכליות, אך יש מקרים בהם הרופא עלול להמליץ על בדיקות אחרות מחשש שהמחט המשמשת לביופסיה תגרום לגרורות להתפשט לאזורים אחרים.

מתי רופא ימליץ על ביופסיה בכליה?

כאמור, הרופא המטפל עשוי להמליץ על ביופסיה בכליה כדי לאבחן בעיות ומחלות שונות בכליות ועל מנת לקבוע את היקף הנזק שמחלה מסוימת גרמה לכליה. את הביופסיה ניתן לבצע מהסיבות הבאות:

· זיהוי מדויק של בעיה או מחלה בכליות שלא ניתן לגלות באמצעות בדיקות אחרות, לרבות אולטרה סאונד או בדיקת CT של הכליות

· קביעת היקף הנזק שמחלה מסוימת גרמה לכליות

· הערכת התקדמות הטיפול בבעיה מסוימת בכליות

· אבחון מדויק מדוע כליות מושתלות אינן פועלות כראוי

· אבחון המהירות של מחלה התוקפת את הכליה

· בעקבות תסמינים כגון דם בשתן, חום גבוה לאורך זמן המלווה גם בעייפות בלתי מוסברת וירידה במשקל, כאב בשלפוחית השתן וכדומה

· אבחון גוש באזור הכליה

· בדיקה לאישוש גידול סרטני בכליה

פופולריים:

מהלך הבדיקה

ברוב המקרים מבצעים ביופסיה בכליות באמצעות החדרת מחט ארוכה ודקיקה דרך העור, כאשר הרופא מכווין את המחט באמצעות מכשיר הדמיה המסייע לו לקחת רקמות מהכליה. חשוב לדעת כי הבדיקה כרוכה בסיכונים כמו דימום המתפשט לתוך הכליה, דימום חיצוני המתפשט לשריר ומלווה בכאב, התפתחות זיהום מתחת לעור, פציעה באחד מכלי הדם הפנימיים.

הסיבוך השכיח ביותר הוא דימום, ברוב המקרים הדימום יפסק תוך שעות או מספר ימים, רק במקרים קיצוניים נדרשת התערבות כירורגית להפסקת הדימום. לעתים, אחרי הביופסיה עלול המטופל לסבול מכאב מקומי הנמשך למספר שעות בלבד.

לפני הביופסיה בכליה יש להיוועץ עם הרופא המטפל, לרוב יש להפסיק לקחת לפני הבדיקה תרופות לדילול דם או תרופות נגד קרישת דם כמו קומדין. בנוסף, רצוי להפסיק לקחת תוספי מזון צמחיים ושמן דגים.

הבדיקה אורכת כשעה תחת הרדמה מקומית, לאחר התאוששות ניתן להשתחרר מבית החולים באותו יום, רצוי לנוח למשך 12-24 שעות.