10 יתרונות בריאותיים של מרולה, הסופר פוד של יבשת אפריקה

הנה כבר עובדות שכדאי לדעת על עץ המרולה: הוא גדל בעיקר באפריקה, מגיע לגודל של כ-15-10 מטר ומניב פירות (לפחות עצים מהסוג הנקבי). פרי עץ המרולה הוא לא ה"סקסי" ביותר שתמצאו. הוא מתחיל לתסוס בעת שהות ארוכה בשמש החמה, מה שמסביר למה נהוג להכין באמצעותו את ליקר האמרולה הדי מפורסם. הגרעין הגדול של הפרי והעובדה שהוא כולל כמות קטנה יחסית של "בשר" גורמת לכך שהוא לא נצרך בכמויות מסחריות ברחבי העולם, לפחות בכל הנוגע לצורה הבסיסית שלו כפרי מאכל. את הפרי תמצאו היום בצורות נוספות, דוגמת אבקה, שמן בכבישה קרה המופק מגרעיני הפרי ועוד.

האם מומלץ לבצע את המאמצים כדי לאכול את פרי המרולה, באחת מצורותיו? יכול מאוד להיות שכן, על רקע העובדה שמשחר ההיסטוריה יוחסו לו סגולות חיוניות, גם בהקשר הבריאותי. אז גם אם לא כל מה שמיוחס לפרי המרולה הוא אכן בעל אחיזה מספקת במציאות, כמו שתראו מיד, יש מספיק סיבות לנסות לשלב אותו בתפריט שלכם.

ההיסטוריה (וההיסטריה) סביב פרי המרולה

כמו להרבה מאוד פירות אקזוטיים אחרים, גם לפרי המרולה יש את המיתוסים שלו. חלק מתושבי אפריקה מאמינים שהפילים באפריקה הם אלו שגילו את ההשפעות של פרי המרולה. מספרים שאחרי שהם טעמו מהפרי, הם "השתכרו", דהרו להם ללא כיוון והרסו מכל הבא ליד. למרות זאת, האמונה המקובלת כיום היא שסיפורים אלו (מגובים בתמונות או בסרטונים שחלק מהאנשים סבורים שהם מבוימים), לא ממש ריאליים. הרי כדי שפיל בעל הגודל המפלצתי וריכוז המים הגדול בגופו יושפע בצורה כזו מפרי המרולה, הוא צריך לאכול כמויות גבוהות במיוחד.

באפריקה ייחסו לפרי כמה סגולות חשובות. היו שהתייחסו אליו כ"עץ הנישואין", כך ששבטים אפריקאיים קדומים ערכו תחתיו את הטקסים המקודשים. קושרו לפרי תכונות של תשוקה מינית או פריון. במישור הרפואי, טענו שהוא מסוגל לשפר את הבריאות באופנים שונים ולטפל במגוון מצבים בריאותיים. השתמשו בו בעבר, ובמידה רבה גם היום, להתמודדות עם מחלות חום, כאבים (לדוגמה כאבי שיניים וראש), דלקות, שלשולים ואפילו מחלות הנחשבות למורכבות, כמו אפילפסיה, מלריה או חצבת.

פופולריים:

יתרונות בריאותיים אפשריים של מרולה

הנקודה הראשונה שחשוב להדגיש היא שמרולה הוא פרי הנחשב לבריא במלוא מובן המילה. הוא נחשב למקור מצוין לוויטמין C, על רקע העובדה שבפרי מרולה אחד תמצאו כמות הגבוהה פי שמונה לערך (!) מכמות הוויטמין C בתפוזים. הפרי עשיר גם בחומצה אלואית, חומצת שומן חד בלתי רוויה  הנפוצה ביותר ברקמות השומן שלנו. החומצה האולאית משווקת כחלק ממוצרי קוסמטיקה ותרסיסים שונים, וניתן לצרוך אותה גם כשמן מאכל ובצורות אחרות. מחקרים הראו שהיא עשויה לתרום בין השאר בהפחתת לחץ דם, להקטין את הסיכויים לסרטן השד או לעכב את ההתקדמות של מצבים מורכבים, דוגמת מחלת ה-ALD.

בפרי המרולה תמצאו נוגדי חמצון חשובים, המהווים גם הם חלק חשוב בהתמודדות שלנו עם מצבים מורכבים דוגמת מחלות לב וחלק מסוגי הסרטן.

אם נכנסים מעט יותר בעובי הקורה, אפשר להצביע על כמה סגולות חשובות המיוחסות לפרי המרולה:

1. שיפור מצב העור

הכמויות המרשימות של ויטמין C בפרי, יחד עם נוגדי החמצון שבו, עשויים לשפר את בריאות העור. הפרי עשוי לפי מחקרים להגדיל את ייצור חלבונים חשובים לעור, דוגמת אלסטין וקולגן, התורמים בין השאר למוצקות שלו ועשויים להקטין את הסבירות להופעת קמטים. לכן תמצאו את הפרי במגוון מוצרי קוסמטיקה, בעיקר כאלו המיועדים לעור הפנים או מוצרי אנטי אייג'ינג.

2. חיזוק העצמות והשרירים

במרולה תמצאו כמויות סבירות של סידן, אשלגן ומגנזיום. כולם תורמים לחיזוק העצמות ועשויים למנוע מחלות שונות הקשורות לעצמות, דוגמת אוסטאופורוזיס.

יתרון נוסף הוא שהפרי יכול לסייע בחיזוק השרירים. ברור שלא תהפכו להיות שרירנים מצריכה מוגברת שלו, אבל שילוב שלו בתפריט – יחד עם מספיק פעילות גופנית – יכול אולי להגדיל את הסיכויים לכך שתעמדו ביעדי החוסן והמשקל שלכם.

3. שיפור המערכת החיסונית

הרכיבים התזונתיים שבפרי המרולה, ובעיקר הכמויות הגבוהות של נוגדי החמצון, עשויים לתרום לחיזוק המערכת החיסונית של האדם. מכאן שהפרי יכול לקחת חלק במאבק שלו לשיפור החוסן ולמניעת מחלות ומצבים בריאותיים שונים.

4. תורם לצמיחת השיער

לפי מחקרים, הפירות של עץ המרולה עשויים לשפר את מצב השיער ולהגן עליו מפני נשירה. תכשירים שונים המבוססים על שמן מרולה יכולים לתרום להפיכת השיער לעבה ולמבריק. הסיבה היא שהפרי כולל, בין השאר, ויטמין C, ברזל ואבץ בכמויות נאות.

5. שיפור תפקוד המוח

אחד היתרונות המקושרים עם חומצה אולאית, כמכלול, הוא שבכוחה החיובי לגרום לשיפור תפקוד המוח, או אם תרצו: להקטין את הסיכויים לירידה בתפקוד הזה עם השנים. יש בכך השפעה אדירה לתפקוד הכולל של האדם, שהרי המוח הוא האיבר העומד בבסיס הפעילות של כלל מערכות הגוף ואיבריו.

6. העלאת מצב הרוח

הרכיבים שבפרי המרולה, ובעיקר החומצה האולאית שבו, מקושרים עם שיפור מצב הרוח. בהקשר הזה ניתן להזכיר מחקר שנערך במשך שלושה שבועות והראה שמשתתפים שהתזונה שלהם הייתה עמוסה בחומצה אולאית היו בעלי רמות כעסים נמוכות ומצב רוח משופר בהשוואה לאנשים שלא כללו את החומצה בתפריט התזונתי שלהם.

7. הקטנת הסיכויים לסרטן

גם במקרה הזה, חשוב להיות מציאותיים ולהימנע מהכרזות בומבסטיות על כך שפרי המרולה עשוי למנוע סרטן. זו לא התמונה, אבל בכל זאת אפשר להיות קצת מעודדים. תכולת הפרי, ובעיקר נוגדי החמצון והחומצה האולאית, עשויים להקטין מבחינה מחקרית את הסיכויים לחלק מסוגי הסרטן, כמו סרטן השד או סרטן הריאות.

8. בריאות מערכת העיכול

מרולה עשוי לתרום למערכת העיכול שלו בכמה אופנים. לצד נוגדי החמצון וויטמין C שהזכרנו קודם לכן, יש בחלק מהתצורות שלו כמויות נאות של סיבים תזונתיים. השילוב הזה עשוי לשפר את איזון פלורת המעיים, ובכך למנוע בעיות רבות הנובעות מחוסר איזון: בעיות במשק הסוכר, עייפות, הגדלת הסיכויים לעודף משקל, פגיעה במצב הנפשי ועוד.

במלורה תמצאו פקטין, המסייע למערכת העיכול בכמה אופנים: הוא תורם לאיזון הדרוש בפלורת המעיים ולהפיכת הצואה לרכה ככל שניתן, מה שמקטין את הסיכויים לעצירות

9. מרולה לבריאות הריאות

כדי להבין את ההשפעות החיוביות האפשריות של פרי המרולה על הריאות, מספיק לעבור שוב על רשימת הרכיבים שלו. ויטמינים (בעיקר ויטמין C או ויטמין D), חומצת שומן אומגה 3, מגנזיום, אבץ וסלניום הם רכיבים שעושיים לתרום לבריאות הריאות ולהקטין את הסיכויים לבעיות הקשורות לאיברי הנשימה החשובים האלה, כמו אסטמה ומחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD).

10. מניעת מחלות עיניים

פרי מרולה עשוי לשמור על בריאות העיניים. הסיבה העיקרית לכך היא שהוא מכיל ניאצין (חומצה ניקוטונית, או למעשה ויטמין B3), שעשוי בין היתר למנוע גלאוקומה.