הפרעות קשב וריכוז – להתמודד ולהצליח ללא ריטלין – ד"ר תומר סברון – פסיכולוג קליני, דוקטור (Ph.D) בנוירוביולוגיה, בוגר לימודי היפנוזה ומורשה לטפל בהיפנוזה ומפתח שיטה ייחודית להיפנוזה עצמית
בשניים-שלושה העשורים האחרונים חלה עליה חדה בכמות הילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז. כמעט בכל משפחה יש את הילד הזה, עם קשיי קשב וריכוז. רבים מאובחנים כלוקים באחת מהפרעות קשב וריכוז, והרבה ילדים נוטלים ריטלין. הריטלין לפעמים מקל ומאפשר תפקוד טוב יותר בבית הספר, אך כמו לכל תרופה כימית, לריטלין ודומיו תופעות לוואי, שרק חלקן מין הסתם ידועות.
מחקרים רבים מראים כי לאורח החיים יש קשר ישיר להתפתחות הפרעת קשר וריכוז. במאמר קצר זה אני אסקור מספר תחומים הקשורים להפרעה ומה ניתן לעשות בכדי להקטין את השפעתה ולהחזיר לילד את יכולת הריכוז וההקשבה.
חשוב לציין שכל הדברים המוזכרים כאן ישפיעו לטובה לא רק על הילד הסובל מהפרעת קשב וריכוז, אלא הם יעשו טוב וישפרו את התפקוד ואת מצב הרוח של כל בני המשפחה, כולל אתם, ההורים.
התזונה
חומרים רבים הנמצאים במזון מתועש הוכחו כקשורים להפרעות קשב וריכוז. מבין חומרים אלה נמצאים חומרי שימור כגון פוספטים, סולפיטים וחומצה בנזואית, וצבעי מאכל כמו למשל בגבינה צהובה. החומרים האלה נמצאים בכל המזונות המעובדים הנמצאים על המדפים בסופרים.
סוכר לבן, הנמצא אף הוא במרבית המזונות המעובדים, גורם לעליה חדה ברמת האינסולין ולאחריה ירידה ברמת הסוכר בדם, ולכן תורם לאי שקט ועצבנות. חלב ומוצריו נמצאו אף הם כקשורים ומגבירים הפרעות קשב וריכוז.
בנוסף, נמצא כי חסרים בויטמינים ומינרלים מסויימים תורם אף הוא ליצירת קשיי קשב וריכוז. במיוחד ויטמינים מקבוצה B, מגנזיום, ואבץ.
מה עושים:
עוברים לתזונה המבוססת על מזון טבעי יותר ובלתי מעובד, עם הרבה ירקות ופירות, דגנים מלאים וקטניות.
מוסיפים באופן יומיומי מולטי-ויטמין ממקור טבעי.
פופולריים:
פעילות גופנית
הגוף שלנו נועד להיות בתנועה, אך כיום בעולמנו המודרני, הילדים עשויים לבלות את מרבית היום בישיבה – בבית הספר, ואחר כך בבית מול מסכים למיניהם.
פעילות גופנית גורמת לשחרור של חומרים בגוף ובמוח, למשל דופמין וסרוטונין, אשר מסייעים ליצירת רוגע ותחושה טובה. מחקרים הראו שפעילות גופנית קבועה משפרת דרמטית את מצבם של ילדים עם הפרעת קשב וריכוז.
פעילות גופנית גם גורמת לשחרור במוח של BDNF (Brain Derived Growth Factor) המסייע ליצירת קשרים חדשים במוח ומשפר תהליכי למידה וזיכרון.
מה עושים:
פעילות גופנית יומיומית עשויה לחולל שינוי ומהפך בחיי הילדים שלכם. תרשמו אותם לחוג ספורט כלשהו, תעודדו אותם לצאת לשחק בחוץ עם החברים, או תעשו איתם פעילות גופנית כלשהי, ובכך גם תשפרו את הקשר שלכם איתם.
מסכי מחשב, סלולרי, טלוויזיה.
בשנים האחרונות, עם העליה הגדולה בכמות וזמינות הטלפונים החכמים, המסך הולך איתנו לכל מקום, וחלק מהילדים מבלה שעות רבות מהיום צמוד למסך. מחקרים מצביעים שצפיה מרובה במסכים מעלה את הסיכון להתפתחות הפרעת קשב וריכוז.
מה עושים:
שמים גבולות ומצמצמים את שעות המסך אצל הילדים שלנו (וגם אצלנו). נכון, זה דורש להיות אסרטיביים, במיוחד לאחר שכבר נוצר ההרגל, אך המאמץ ישתלם הרבה מעבר לשיפור יכולת הריכוז של הילד.
תרגול נשימות עמוקות/מדיטציה/מינדפולנס.
מחקרים מראים באופן חד משמעי שתרגול יומיומי של אחת מהטכניקות האלה ישפרו מאוד את הרוגע של ילדכם ואת היכולת שלו לשלוט בתגובות שלו ולהיות מרוכז בלימודים ובכלל. טכניקות אלה ישפרו גם את הבריאות של הילד ושלכם. השינה ודברים רבים נוספים ישתפרו.
תרגול של 20-30 דקות ביום יחולל שינוי עמוק. ניתן לחלק את התרגול לפעמיים, וגם כאן, תרגול שלכם ביחד עם הילד יעזור לו להתמיד ועשוי לקרב בינכם ולשפר את הקשר שלכם.
לסיכום, אין צורך בנטילת תרופות. ניתן להחזיר לילדכם את יכולת הריכוז והלמידה, ולשפר עוד הרבה דברים בבריאות שלו ובו, באמצעות שינויים באורח החיים: תזונה נכונה ובריאה, פעילות גופנית, הפחתת שעות מסך, ומדיטציה יומיומית יחוללו מהפך לטובה. בכם ובילדים שלכם. אמנם כדאי להתחיל בגיל כמה שיותר מוקדם, אך השינוי אפשרי ויעיל בכל גיל.