שושנים בלחייך. הכל על רוזציאה – אדמומיות עור בפנים – ד"ר רון יניב – מומחה לרפואת עור ומין

קצר בזמן? הנה סיכום מקוצר:

אדמומיות עור הפנים: מדוע ואיך פותרים

מאז ומעולם, לחיים סמוקות היו אידיאל יופי המייצג חיוניות ורעננות. נשים, לאורך הדורות, הוסיפו פיגמנט אדמדם ללחיים באמצעים שונים ויצירתיים . אולם, יש מצבים בהם אודם עור הפנים מעיד על דברים מלבבים פחות. כאשר אדמומיות עור הפנים לא נובעת מהסמקה ולא מאקנה יתכן והסיבה היא רוזציאה.

מהי רוזציאה?

רוזציאה היא מחלת עור כרונית, המאופיינת באדמומיות מוגברת של עור הפנים, בעיקר על הלחיים, המצח והסנטר, זאת כתוצאה מהתרחבות נימי הדם באזורים אלו. הסימן הראשון להופעת רוזציאה הם אירועי הסמקה חוזרים ונשנים ותפרחת אדומה על עור הפנים, הנראית כמו כווית שמש או סומק. עם הזמן אדמומיות זו הופכת למודגשת וקבועה. במקרים קיצוניים של המחלה, תתרחש רינופימה, התרחבות מאסיבית של הרקמות עד שהאף נראה גדול ובשרני.

מדובר במחלה נפוצה, אשר עשויה להתפתח לבעיה אסתטית של ממש לחולים בה. אולם אנשים רבים אינם מודעים כלל כי האדמומיות ממנה הם סובלים היא למעשה רוזציאה.

מנתונים שפורסמו בשנת 2010 עולה, כי כ- 45 מיליון איש ברחבי העולם מאובחנים כחולים ברוזצאה. סקרים שערך הארגון הראו כי 76% מחולי הרוזציאה בארה"ב סובלים מירידה בביטחון העצמי בעקבות המחלה, ו 41% אף מעידים שהמחלה גרמה להם להימנע ממפגשים חברתיים.

הסמקה, אקנה או רוזציאה?

אדמומיות יכולה לנבוע ממספר גורמים, אותם יש לשלול על מנת להגיע לאבחנה נכונה של רוזציאה. פעמים רבות נוצר בלבול בין רוזציאה לאקנה, בשל הופעת פצעונים דמויי אקנה, המכונים פאפולות. אולם, בשונה מפצעי אקנה, פצעוני רוזציאה לרוב אינם מוגלתיים. רוזצאה נפוצה יותר בבני שלושים עד חמישים, בעוד אקנה שכיחה יותר בבני נוער.

לעומת זאת, ההבחנה בין רוזציאה להסמקה קלה יותר. בהסמקה האדמומיות באה והולכת, בעוד שברוזצאה האדמומיות היא קבועה יותר וכן עשויות להופיע בה פאפולות.

מודעות לקיומה של המחלה יכולה לסייע לאנשים הרבים שאינם יודעים מהי אותה אדמומיות הפושטת על פניהם וממה היא נובעת. במקרים בהם האדמומיות חוזרת ומתמשכת, חשוב לפנות לרופא עור מומחה על מנת לקבל אבחנה מדויקת ולהבין כיצד לטפל בעור באופן הנכון.

פופולריים:

ממה נגרמת המחלה?

הגורמים לרוזציאה אינם לגמרי ידועים, אך ככל הנראה היא נגרמת משילוב של גורמים תורשתיים וסביבתיים. המחלה נפוצה יותר בקרב בהירי עור, בעלי נטייה משפחתית ללקות במחלה, בני שלושים עד חמישים. המחלה מופיעה יותר בקרב נשים, אך כאשר גברים חולים במחלה, היא מתבטאת באופן חמור יותר. מנגד ידוע כי ישנם גורמים סביבתיים בעלי השפעה רבה על חומרת המחלה. מדובר בגורמים המרחיבים את כלי הדם ובראשם צריכת אלכוהול, המהווה גורם מזרז במיוחד למחלה. גורמים נוספים כוללים חשיפה לשמש, אכילת מזונות חריפים, לחץ נפשי, שינויי טמפרטורה קיצוניים, שהייה באמבט חם או סאונה ומאמץ גופני אינטנסיבי המעלה את טמפרטורת הגוף.

כיצד ניתן להימנע מרוזצאה ומהן דרכי הטיפול?

ישנה חשיבות רבה לטיפול בשלבים מוקדמים יותר של המחלה, שכן הוא יעיל יותר מאשר בשלבים מאוחרים. החדשות הרעות הן שללא טיפול, הרוזציאה תחמיר בהדרגה לאורך השנים. ברוזצאה ניתן לטפל באמצעות קרמים ותרחיצים, כדוגמת אקניל- רוז, המשלבים פעילות אנטי-בקטריאלית לסילוק חיידקים מהעור, פעילות אנטי-דלקתית להרגעת הדלקת בעור, והפחתת הקרטין שהיא השכבה שעליה צומחים זקיקי השיער הנסתמים בעת עיבוי העור. במקרים של אדמומיות ופצעונים מרובים, ניתן להשתמש בקרמים אנטיביוטיים דוגמת רוזקס. כמו כן, מומלץ להשתמש בתרחיצים לניקוי הפנים, המסייעים להסרת עודף שומנים כך שהנקבוביות נשארות פתוחות – כגון צטאפיל ואקניל ווש.

במקרים קשים בהם קרמים ותרחיצים לא מועילים, ניתן ליטול אנטיביוטיקה בכדורים ממשפחת הטטרוציקלינים, כגון מינוצין ודוקסילין. במקרים קיצוניים מאוד של המחלה, כגון רינופימה, ניתן לטפל בלייזר, הגורם לכיווץ הנימים המורחבים.