דיכאון או גיל המעבר – ד"ר ציפי דולב

נשים חוות שינויים הורמונאליים לאורך כל חייהן. בסביבות גיל 50 בממוצע, חוות נשים פרידה הדרגתית מהמחזור החודשי ומפוריותן, ופרידה כמעט מוחלטת מהורמוני המין. שלב זה, המכונה "גיל המעבר", הינו תהליך טבעי, היוצר מצב פיזיולוגי חדש. למצב החדש נלווים לעיתים תסמינים פיסיים (גלי חום, הזעות, יובש בנרתיק) ותסמינים נפשיים (הפרעות בשינה, עצבנות, ירידה באנרגיה ,דיכדוך ודיכאון).

מה הם גורמי הסיכון?

סביר להניח שנשים אשר הגיבו בעבר לשינויים הורמונאליים (הריון, לידה, ווסת, גלולות) בשינויים נפשיים, תגבנה גם לטלטלה ההורמונאלית בגיל המעבר בשינויים נפשיים. אפיזודות קודמות של דיכאון וחרדה, מצב בריאותי ירוד, תקופת פרימנופאוזה ארוכה (התקופה שסביב הפסקת המחזור, מאופיינת בד"כ באי סדירות של המחזור), גלי חום והזעות.

פופולריים:

הסימפטומים המשותפים לדיכאון ולסימפטומים של גיל המעבר

דיכאון המופיע במהלך גיל המעבר, יכול לעיתים לבלבל עם הסימפטומים האופייניים לגיל המעבר: הפרעות שינה, הפרעות בריכוז, שינויים במשקל וירידה במיניות הינם סימפטומים המאפיינים את גיל המעבר ויחד עם זאת מאפיינים גם תקופות של דיכאון.

גלי חום והזעות יופיעו רק כחלק מתסמיני גיל המעבר ואינם מעידים על קיומו של דיכאון. מנגד, מחשבות אובדניות, תחושת חוסר ערך עצמי, מצב רוח דיכאוני הינן תופעות העלולות להעיד על קיומו של דיכאון.

איך מאבחנים?

דיכאון המופיע בגיל המעבר יכלול תמיד סימפטומים המאפיינים את הדיכאון המג'ורי הידוע. על מנת להבין אם קיים דיכאון בגיל המעבר ניתן לשאול מס' שאלות:

האם בתקופה של לפחות שבועיים אחרונים ברצף הופיעו תסמינים אלה?

  • חשת עצבות או חוסר מנוחה?
  • איבדת עניין בפעילויות שבעבר הסבו לך הנאה?
  • חלו שינויים במשקל הגוף או החלה ירידה בתיאבון?
  • חלו שינויים בדפוסי השינה?
  • חשת רגשות אשם?
  • הבחנת בקושי להתרכז, לזכור דברים או לקבל החלטות?
  • חשת עייפות או ירידה באנרגיה?
  • הרגשת אי שקט וחוסר מנוחה?
  • חשת חוסר תקווה או חוסר אונים?
  • היו לך מחשבות אובדניות?

במידה וענית בחיוב על 5 מתוך השאלות מומלץ לפנות לאבחון מקצועי לצורך בירור הסיבה.

אופן הטיפול

אופן הטיפול בדיכאון בגיל המעבר משתנה בהתאם למידת החומרה של הסימפטומים. במידה והאישה חווה סימפטומים של דיכאון וחרדה המפריעים לתפקוד היומי, מומלץ להיעזר בטיפול תרופתי בנוגדי דיכאון ,כגון:ציפרלקס, ויאפקס ועוד. חשוב לציין כי השימוש בתרופות נוגדות דיכאון בגיל המעבר יעיל גם לגלי חום ולבעיות השינה.

תקופת גיל המעבר מורכבת משינויים פיזיולוגיים, נפשיים וחברתיים. רוב הנשים עוברות תקופה זו ללא צורך בטיפול. עם זאת, דיכאון הוא תופעה מוכרת בגיל המעבר, הבאה לידי ביטוי בכ30% מהנשים ,חשוב לאבחן ולטפל נכון בתופעת הדיכאון, הן ע"י טיפול תרופתי והן ע"י טיפול פסיכולוגי.

למידע נוסף בנושא דיכאון בגיל המעבר ניתן לפנות לחוברת לקהל הרחב שנכתבה ע"י ד"ר ציפי דולב.