10 סיבות לקום מוקדם בבוקר

מחקרים מראים שהתעוררות מוקדמת יותר יכולה להוביל לשינה טובה יותר, מה שיכול לתת לך יותר אנרגיה, עור בריא יותר ובריאות מוח משופרת. 🧠

אומרים שהציפור שמשכימה לקום היא שתופסת את התולעת, מגעיל ככל שזה ייראה מנקודת המבט שלנו. עבור בני אדם, ברור שדרוש תמריץ שונה לחלוטין – אלא אם אתם מתכוונים לצאת לדוג וזקוקים לפיתיון יעיל. החדשות הטובות הן שיש כמה תמריצים משמעותיים הרבה יותר, שיגרמו לכם לכוון את השעון המעורר שלכם לשעה מוקדמת.

1. יותר זמן לעצמכם

אם אתם מתגוררים לצד אנשים אחרים, ילדים או מבוגרים, התעוררות מוקדמת עשויה לספק לכם קצת זמן לעצמכם – זמן שאתם כנראה זקוקים לו או אפילו נואשים אליו. המשמעות היא יותר זמן ללגום את הקפה של הבוקר באיטיות, לקרוא את העיתון או פשוט ליהנות מקצת שקט לפני שאתם מתחילים את העומס של חיי היום-יום.

פופולריים:

2. יותר זמן להתאמן

רבים מהאנשים יודעים שאימון גופני חשוב עבורם, אבל פשוט לא מוצאים לו זמן. התעוררות מוקדמת יכולה להיות הפיתרון. היא עשויה להפחית את "הפיתוי" לוותר על האימונים עקב שלל תירוצים, דוגמת לחצי העבודה, התחייבויות חברתיות או עייפות בהמשך היום.

ואם כבר מדברים על עייפות, הנה עוד יתרון של התעמלות בוקר: הפעילות הגופנית גורמת לעלייה חדה ברמות האנדרופינים, החומרים במוח שהפרשה שלהם תורמת להרגשה הכללית ולשיפור מצב הרוח, מפחיתה תחושות לחץ וחרדה ומעלה את רמות האנרגיה.

3. פחות זמן בפקקים

בישראל, וברוב ארצות העולם, פקקים הם מכת מדינה. התעוררות מוקדמת עשויה לאפשר לכם לנצח את הפקקים ועומסי התנועה, וזהו יתרון עצום. הימנעות מהפקקים לא רק חוסכת זמן וכסף, אלא גם עשויה להגן על הבריאות והרווחה שלכם. הסיבה היא שמחקרים שונים קישרו בין שעות רבות בפקקים לבין לחץ, דיכאון, תוקפנות וזעם או בעיות נשימה.

4. יותר זמן לעשות דברים

האם גם אתם רציתם פעם שיהיו לכם יותר שעות ביממה כדי שתספיקו לסיים משימות? אם תכוונו את השעון המעורר שלכם שעה או שעתיים קודם לכן, יכול מאוד להיות שתוכלו להגשים זאת. כמובן שאתם לא צריכים למלא כל שנייה ושנייה בשגרה החדשה שלכם כדי לסיים דברים. אבל אם אתם זקוקים לקצת יותר זמן, התעוררות מוקדמת תיתן לכם הזדמנות לטפל בדברים שאחרת לא תוכלו כנראה להגיע אליהם, ללא הסחות דעת.

5. שינה טובה יותר

מחקר מראה שאנשים שקמים מוקדם נוטים לשכב לישון מוקדם יותר בלילה, ובכך הם נהנים משינה ארוכה ומשופרת. התעוררות מוקדמת טומנת בחובה יתרונות רבים, ביניהם:

  • העלאת מצב הרוח
  • שיפור הריכוז
  • הפחתת הסיכוי להשמנה ולמחלות כרוניות אחרות

מן העבר השני של התמונה, מחסור בשינה עלול לגרום ל:

  • היחלשות המערכת החיסונים, שעלולה לגרום לכך שאתם תחלו לעיתים קרובות יותר
  • העלאת הסיכון ליתר לחץ דם, מחלות לב וסוכרת
  • פגיעה בחשק המיני

6. יותר אנרגיה

אין ספק ששינה טובה יותר משמעותה אנרגיה רבה יותר. סבירות גבוהה שאנשים שהולכים לישון מוקדם ומקבלים שינה איכותית, ירגישו שהם נחו מספיק ויהיו רעננים לקראת אותו יום.

7. עור בריא יותר

לילות קשים עלולים לתת את אותותיהם על העור שלכם בדמות קמטים, חיוורון ועפעפיים נפוחים או נפולים. מחסור בשעות שינה אף עלול לגרום לאקנה.

מצד שני, שינה איכותית עוזרת לשמור על עור בריא. במהלך השינה תאי העור מתחדשים, ובמקביל העלייה בזרימת הדם וברמות הקלוגן מסייעת לתקן נזקים סביבתיים ואת פגיעת קרני ה-UV. בנוסף, אנשים שהולכים לישון מוקדם יותר עשויים למצוא מספיק זמן לטיפול נכון בעור, דוגמת שטיפת פנים.

8. פחות עיגולים שחורים מתחת לעיניים

שילוב מוצלח בין שינה להתעוררות מוקדמת עשוי למנוע מכם את אותם עיגולים שחורים מתחת לעיניים (Dark Circles). הסיבה היא שעיגולים אלו נוצרים על ידי צללים שמקורם בנפיחות מתחת לעיניים, והסיבה לאותה נפיחות היא הצטברות נוזלים עקב חוסר שינה.

9. יותר זמן לארוחת בוקר

התעוררות מוקדמת בבוקר תציע לכם מספיק זמן להכין ארוחת בוקר מזינה וליהנות ממנה, במקום "לחטוף" במהירות קפה ומאפה לפני שיוצאים לדרך בדקה האחרונה. ארוחה מזינה עשויה לתרום לתחושת השובע ולספק לכם רמות גבוהות של אנרגיה.

10. שיפור הריכוז שלכם

מרגישים לפעמים עצבנים וחסרי היתמצאות מיד אחרי שאתם קמים? הסיבה לכך היא שהמוח שלנו לא מתעורר בשנייה שאנחנו קמים. האינרציה של השינה היא חלק קבוע מתהליך ההתעוררות ועשויה להימשך שעה או אפילו יותר, מה שמקשה עלינו להתרכז ולבצע משימות שונות בצורה מוצלחת אם אנחנו קמים ויוצאים מהדלת "מהר מדי". התעוררות מוקדמת תיתן לכם זמן להתעורר באופן מלא ולהיות מפוקסים מספיק כדי להתחיל את היום.

מה הופך אדם מסוים למשכים קום?

יש כמה פרמטרים שעשויים לגרום לאדם מסוים לקום מוקדם, אבל לא כולם מתרחשים מבחירה. יש אנשים שמתעוררים מוקדם מבלי שהם ישנים מספיק. מדובר בהפרעת שינה לכל דבר ועניין, שעלולה להיגרם עקב:

  • קשיים נפשיים, דוגמת חרדה או דיכאון
  • נדודי שינה (אינסומניה)
  • הזדקנות
  • שינויים משמעותיים ברמות ההורמונים, למשל עקב הריון או גיל המעבר

עבור חלק ממשכימי הקום, הגנטיקה משחקת תפקיד. במחקר בחנו נתונים של כמעט 7,000 אנשים ומצאו 351 גורמים גנטיים שעשויים להסביר מדוע חלק מהאנשים מרגישים יותר עירניים בשעות הבוקר ואחרים בשעות הלילה.

טיפים שיסייעו לכם לקום מוקדם

  • שנו את זמן ההתראה של השעון המעורר שלכם. כוונו את ההתראה 15 דקות קודם בכל יום במשך שבוע, וכוונו בהדרגה לכיוון הזמן בו אתם מעוניינים לקום. כדי להפוך את זה לפשוט יותר ולמנוע מצב בו אתם קמים עייפים, נסו ללכת לישון מוקדם
  • דרבנו את עצמכם. התעוררות מוקדמת לא צריכה להרגיש כמו מטלה, מפני שתחושה כזו תקשה על ההתמדה בה. מצאו את המוטיבציה באמצעות ניצול הזמן הנוסף לעשות דברים שמשמחים אתכם, כמו להתחיל מוקדם עם פרויקט כדי לסיים את יום העבודה בזמן ולהיפגש עם חברים לאחר מכן, או ליהנות ממדיטציית בוקר או יוגה שכרגע אתם לא מוצאים להן זמן
  • תגמלו את עצמכם. יכול להיות שאם תזכירו לעצמכם את היתרונות של קימה מוקדמת, תרגישו את הגמול על כך. אם לא, תמיד אפשר להוסיף "שוחד עצמי": חשבו למשל על זה שהזמן העודף יתן לכם את האפשרות לעצור בבית הקפה האהוב עליכם לקפוצ'ינו של הבוקר, או לבדוק שוב את ההופעה שלכם לפני שאתם יוצאים מהבית
  • צאו מחדר השינה שלכם. השתהות בחדר השינה לאחר ההתעוררות עלולה לפתות אתכם לחזור לישון, כך שתאחרו או תרגישו עצבנות. עזיבת חדר השינה אחרי ההתעוררות תעבור לכם לעמוד בפני הפיתויים האלו
  • הימנעו מאור כחול לפני השינה. אור כחול, כפי שמפיצים המסכים למיניהם, מצוין כדי להעסיק אתכם ולתת לכם תמריץ במהלך היום. הימנעות ממנו ב-3-2 שעות שלפני השינה עשויה לסייע לכם להירגע לקראת השינה. המשמעות היא שמומלץ לכבות את המסכים מוקדם
  • הרשו לעצמכם לשכב לנוח מדי פעם. הפחיתו את הלחץ בימים בהם אתם כן צריכים להישאר במיטה מעט יותר, למשל כשאתם חולים, כשהיה לכם לילה קשה  וכדומה
  • הימנעו מארוחות כבדות וממזון מתובל מאוחר בלילה. שינה על בטן מלאה או לאחר שאכלתם מאכלים מתובלים עלולה לגרום לצרבות או לבעיות עיכול, שלא מסייעות כמובן לטיב השינה

 

ומה אם אתם פשוט לא מצליחים לצאת מהמיטה?

התפיסה המקובלת היא שכדאי להתעורר מוקדם, מכיוון שזה יאפשר לכם להתעורר עם הזריחה ולישון כשנהיה חשוך – וזה בדיוק מה שהגוף שלנו שואף לו. הנקודה היא שאנחנו בני אדם, והרבה דברים מונעים מאיתנו לשכב במיטה מוקדם (כמו עבודה במשמרת לילה). אם אתם צריכים לישון מעט יותר מאוחר כדי לקבל מספיק שעות שינה, סמכו על הצרכים של הגוף שלכם.