תוכן עניינים
- 1. איך אני אדע שאני מקבל את כל התזונה שאני זקוק לה?
- 2. האם יש השפעה לתרופות שאני צורך על התיאבון או הטעם של האוכל
- 3. האם יש השפעה לטיפולים שאני עובר על התזונה שלי
- 4. אני יודע שהגיע הזמן לאכול, אבל אני לא רעב מאוד. האם זה נורמלי למישהו בגילי
- 5. האם כדאי לקחת מולטי ויטמין
- 6. מה לגבי נטילת תוספים אחרים
- 7. האם כדאי להפחית בצריכת המלח
- 8. כמה אלכוהול בטוח בשבילי לשתות
- 9. האם שמירה על אורח חיים בריא תאפשר לי לצמצם חלק מהתרופות שאני נוטל
- 10. האם חשוב לי לפנות לדיאטנית מוסמכת
10 שאלות שחשוב לשאול על תזונה, הזדקנות ומה שביניהם
תזונה נכונה, מיותר אולי לציין, חשובה בכל גיל. אלא שלכל שלב בחיים יש את המאפיינים שלו, וישנן תקופות בהן התזונה חשובה אפילו יותר בהשוואה לאחרות. אין ספק שתזונה נכונה היא אחד המפתחות העיקריים להזדקנות בריאה. הדרישות התזונתיות משתנות ככל שאנחנו מתבגרים. מצד אחד, אנחנו לא זקוקים לכמויות גדולות מדי של קלוריות. מצד שני, אנחנו חייבים להיות בטוחים שאנחנו מקבלים מספיק רכיבים תזונתיים החיוניים בשלב הזה של החיים, דוגמת סידן, ויטמין B12 או ויטמין D.
הבעיה היא שזה ממש לא פשוט לשמור על תזונה נכונה בגילים מתקדמים. האדם עלול לחוות קשיים דוגמת אובדן תיאבות, קשיי לעיסה או קושי בבליעת המזון, מה שיקשה עליו להכניס לגופו את מה שהוא זקוק לו. לכן חשוב לדעת מהן השאלות העיקריות שיש לשאול את הרופא, וכמובן שגם את עצמכם.
1. איך אני אדע שאני מקבל את כל התזונה שאני זקוק לה?
נתונים וסקרים בעולם המערבי מראים שרבים באוכלוסייה, בעיקר מבוגרים, אינם מקבלים את כל הרכיבים התזונתיים החיוניים עבורם. אפילו אנשים בעלי עודף משקל שצורכים קלוריות רבות עלולים לסבול ממחסור בוויטמינים, במינרלים ובחומרים מזינים אחרים.
הקושי הוא שבמקרים רבים, האדם עלול לסבול מחוסר ארוך טווח ברכיבים תזונתיים שונים מבלי שתסמינים הנובעים מכל מופיעים, או לחלופין ייתכן שהוא ייחס אותם למצבים אחרים. בכל זאת, יש כמה סימנים מקדימים שכדאי לשים אליהם לב:
- עייפות בלתי רגישה
- אובדן השיער או הפיכתו ל"שביר"
- פריחה בעור או פצעים שאינם נרפאים
- סדקים בזוויות הפה
- לשון חיוורת
על סמך תסמינים דוגמת אלה ובדיקות נוספות – למשל בדיקה גופנית או בדיקה דם – הרופא עשוי ללמוד האם התזונה שלנו לקויה.
2. האם יש השפעה לתרופות שאני צורך על התיאבון או הטעם של האוכל
מגוון רחב של תרופות, כולל כאלה בהן מבוגרים משתשמים לעיתים קרובות, עלולות להפריע לתזונה שלנו. חלק ממשככי הכאבים ומהתרופות לדלקת פרקים, לדוגמה, עלולות לגרות את הבטן. סוגים שונים של אנטיביוטיקה, מרככי צואה ותרופות כימותרפיות עשויים לפגוע בטעם של האוכל. בין התרופות שההשפעה האפשרית שלהם כוללת הפחתת התיאבון, ניתן למנות תרופות נוגדות דיכאון, תרופות על בסיס משתן, משככי כאבים וחלק מסוגי התרופות ללב.
3. האם יש השפעה לטיפולים שאני עובר על התזונה שלי
ייתכן מאוד שכן. ישנם טיפולים ה"חונקים" את יכולת הגוף לספוג ויטמינים, מינרלים וחומרים מזינים אחרים, לדוגמה כימותרפיה, הקרנות ותרופות מסוימות.
4. אני יודע שהגיע הזמן לאכול, אבל אני לא רעב מאוד. האם זה נורמלי למישהו בגילי
יש סיבות שונות לכך שלמבוגרים אין תיאבון גדול. מכיוון שבדרך כלל הם פחות פעילים מצעירים יותר, הם זקוקים לפחות קלוריות. פגיעה בחוש הטעם או קשיים באכילה עלולים לגרום לכך שהאוכל פשוט לא ימשוך אותם כמו בימים עברו.
חשוב להיות עם האצבע על הדופק, ולא להתייחס אל אובדן תיאבון משמעותי או ירידה במשקל כ"ברירת מחדל". הם עלולים להיות סימנים לדיכאון או לבעיות בריאותיות חמורות אחרות. אם אתם חווים שינוי משמעותי בתיאבון שלכם או יורדים במשקל בלי סיבה, עדכנו את הרופאים שלכם
5. האם כדאי לקחת מולטי ויטמין
האמת היא שאין תמימות דעים בקרב מומחים לגבי שאלת השימוש במולטי ויטמימנים. רוב התזונאים מסכימים שהדרך הטובה ביותר להשיג את החומרים התזונתיים החשובים היא דרך המזון, ולא כדורים.
אם אתם מתקשים לצרוך תזונה מאוזנת, שאלו את הרופא שלכם האם אתם זקוקים למולטי ויטמין. בכל מקרה, ידעו אותו על כל התרופות ותוספי התזונה שאתם לוקחים.
6. מה לגבי נטילת תוספים אחרים
ייתכן שחלק מהאנשים בגיל מבוגר יזדקקו לתוספים של חומרים מזינים מסוימים. לדוגמה, אם אתם לא אוכלים מספיק מזונות העשירים בסידן, כמו מוצרי חלב, סבירות גבוהה שתזדקקו לתוספת. גם כאן, חשוב לשוחח עם הרופא לפני נטילת כל כדור או תוסף.
7. האם כדאי להפחית בצריכת המלח
אם אתם סובלים מלחץ דם גבוה, או אפילו לחץ הדם שלכם נמצא בגבול התקין העליון, נסו להפחית בכמויות המלח. איגוד הלב האמריקאי ממליץ לכל אדם לצרוך פחות מ-1,500 מיליגרם נתרן ביום. ההערכה היא שאם אנשים אכן יקפידו על כך, תיתכן ירידה של כ-25% בלחץ הדם הגבוה המאפיין את אוכלוסיית ארצות הברית.
שימו לב שהרוב המוחלט (כ-75%) של המלח שאנחנו אוכלים מגיע במזון ארוז. אלה הן חדשות טובות, כי אתם יכולים לעבור על רשימת הרכיבים ולראות עד כמה המאכל המסוים עשיר במלח.
8. כמה אלכוהול בטוח בשבילי לשתות
בצד החיובי, כמויות מתונות של אלכוהול עשויות להפחית את הסיכון למחלות לב. ברור שאנחנו לא מצפים שמי שאינו שותה אלכוהול, יתחיל לשתות רק כדי להקטין את הסבירות למחלות לב. אם אתם כן שותים אלכוהול, התייעצו עם הרופא שלכם לגבי הכמות הנחשבת לבטוחה עבורכם. זכרו ששתייה מרובה עלול להוביל לבעיות בריאותיות חמורות, בטח בגיל מתקדם.
9. האם שמירה על אורח חיים בריא תאפשר לי לצמצם חלק מהתרופות שאני נוטל
בחלק גדול מהמקרים, כן. תזונה בריאה ופעילות גופנית עשויים לתרום להפחתת לחץ הדם, הכולסטרול או הצורך בתרופות בקרב מבוגרים רבים, עד לרמה שהאדם מגלה שהוא כבר לא זקוק כלל לתרופת מרשם.
בכל מקרה, חשוב שלא לקבל החלטות משמעותיות מסוג זה על דעת עצמכם. אל תפסיקו לקחת תרופות בעצמכם, אם אתם נוטלים כמה, אלא התייעצו עם הרופא שלכם מהו אורח החיים המומלץ עבורכם והאם הוא עשוי להקטין את הצורך בתרופות.
10. האם חשוב לי לפנות לדיאטנית מוסמכת
אפשר בהחלט לשקול את זה בחיוב. למרות שרופאים מבינים מטבע הדברים את החשיבות של תזונה בריאה, ייתכן שלא יהיו להם הידע או הזמן הדרוש לספק ייעוץ תזונתי מלא. נסו לבדוק האם מכרים שלכם ממליצים על דיאטנית מוסמכת, או אפילו חפשו באופן עצמאי. הביטוחים השונים, דרך קופות החולים והביטוחים הפרטיים, עשויים להקנות לכם החזרים משמעותיים.