מהודו בבריאות: מתכון פשוט להכנת צ'אנה מסאלה הודי מסורתי (חומוס קארי)

המטבח ההודי עמוס במטעמים, חלקם נחשבים לבריאים. המתכון הבא משלב בין כמה מהדרישות העיקריות של רבים כיום: מצד אחד, הוא בעל טעם עשיר שיכול להשתלב עם שורה ארוכה של מאכלים. הוא נחשב לבריא במלוא מובן המילה, בין השאר בכל הנוגע למאבק שלכם לשמור על משקל גוף תקין. וחשוב לא פחות – הוא פשוט באופן יחסי להכנה, כאשר תוכלו לעשות זאת תוך כ-20 דקות בלבד.

זהו המתכון של חומוס קארי (בלועזית: Chhole), הידוע גם בתור צ'אנה מסאלה (או צ'ונה מסאלה בחלקה הצפוני של הודו). המדובר הוא בתבשיל הודי מסורתי טבעוני ואהוב מאוד, שלא מעט ישראלים גילו בשנים האחרונות. אתם יכולים להכין אותו בתור ארוחת ערב מנחמת ומפנקת, להוסיף אליה ירק או להגיש עם תוספות חמות, דוגמת אורז בסמטי חום או נאן (לחם הודי חם שנאפה על מחבת).

אז למה כדאי לשקול לכם להוסיף אותו לתפריט שלכם, מהם הרכיבים הדרושים ואיך בדיוק מכינים אותו? אתם מוזמנים לקרוא ולהתנסות בעצמכם.

היתרונות של קארי חומוס

הנקודה הראשונה שכדאי שתזכרו היא שחומוס קארי יכול לקחת חלק בלתי נפרד במאבק לרדת במשקל, או לכל הפחות לשמור עליו. קטניות עשירות בסיבים, ביניהן כמובן חומוס, עשויות לתרום לתהליך הירידה במשקל. קודם כל, בקטניות יש ריכוז גבוה של חלבון צמחי, סיבים, ויטמינים ומינרלים חשובים לגוף. לדוגמה, לפי מחלקת החקלאות של ארצות הברית (USDA), בחצי כוס אחת של חומוס תמצאו כמות מרשימה מאוד של 6 גרם סיבים תזונתיים, התורמים לירידה במשקל.

 

חצי כוס חומוס מבושל מכילה כ-7 גרם חלבון. היתרון הוא שהחלבון תורם לתחושת השובע, כך שאתם צפויים לאכול פחות. עם זאת, ברור שההשפעה של החלבון תלויה גם במאפיינים האישיים של האדם ובתפריט התזונה הכללי שלו. בהקשר הזה ניתן להזכיר מחקר שמצא שבטווח הקצר, דיאטות קטוגניות עתירות חלבון ודלות בפחמימות עשויות להפחית את תחושת הרעב, ועקב כך גם את צריכת המזון, במידה משמעותית יותר בהשוואה לדיאטות קטוגניות בהן כמות החלבון גבוהה אולם כמות הפחמימות בינונית. לא קשה להבין איך בדרך זו החלבון יכול לסייע לכם לנהל את משקל הגוף שלכם.

פופולריים:

המתכון

רשימת מרכיבים (להכנת 6 מנות):

  • 1 פלפל צ'ילי בינוני, חתוך לשלישים (מי שלא אוהב חריף לוותר)
  • 4 שיני שום גדולות
  • 1 חתיכה של ג'ינג'ר טרי, קלוף וקצוץ גס בגודל 2 אינץ' (כ-5 ס"מ)
  • 1 בצל בינוני קצוץ
  • 6 כפות שמן זית
  • 2 כפיות כוסברה טחורה
  • 2 כפיות כמון טחון
  •  ½ כפית כורכום טחון
  • בקבוק קוביות עגבניות במיץ
  • ¾ כפית מלח
  • 2 קופסאות חומוס משימורים (כ-425 גרם) או חומוס אחרי בישול
  • 2 כפיות גאראם מסאלה
  •  כוסברה טרייה לקישוט

ציוד דרוש:

  • מעבד מזון – לא חובה
  • סיר גדול

הוראות הכנה:

  1. הכניסו את הצ'ילי, השום והג'ינג'ר למעבד המזון עד לטחינתם. גרדו את הצדדים וטחנו שוב. הוסיפו בצל, עד שיהיה קצוץ דק אך לא נוזלי.
  2. חממו שמן בסיר גדול, על אש בינונית גבוהה.
  3. הוסיפו את תערובת הבצל הצ'ילי השום והג'ינג'ר, תוך ערבוב מפעם לפעם, עד לריכוך. בדרך כלל זה קורה תוך 5-3 דקות.
  4. הוסיפו כוסברה, כמון וכורכום, ובשלו תוך כדי ערבוב למשך כ-2 דקות.
  5. טחנו את העגבניות במעבד מזון, עד שהן יהיו קצוצות דק, והוסיפו למחבת עם מלח.
  6. הנמיכו את האש כדי לשמור על רתיחה ובשלו, תוך ערבוב מדי פעם, במשך כ-4 דקות.
  7. הוסיפו את החומוס והגאראם מסאלה. הנמיכו את האש לרתיחה עדינה, כסו ובשלו, תוך ערבוב מדי פעם, למשך 5 דקות נוספות.
  8. ניתן להגיש בתוספת כוסברה.

 

ערכים תזונתיים

כמות (במנה אחת) אחוז מהכמות היומית המומלצת
קלוריות 278
סך פחמימות 30 גרם 11%
סיבים תזונתיים 6 גרם 23%
סוכר (סה"כ) 3 גרם
חלבון 6 גרם 12%
שומן (סה"כ) 16 גרם 20%
שומן רווי 1 גרם 6%
ויטמין A 260IU 5%
ויטמין C 18 מ"ג 20%
חומצה פולית 75mcg 19%
נתרן 354 מ"ג 15%
סידן 65 מ"ג 12%
ברזל 2 מ"ג 12%
מגנזיום 34 מ"ג 8%
אשלגן 356 מ"ג 8%

מה עושים עם השאריות

הכנתם צ'אנה מסאלה מהחלומות, שבעתם ונשאר לכם חומוס? אין שום בעיה! את השאריות של חומוס קארי תוכלו לאחסן בכלי אטום ולשמור במקרר למשך עד שלושה ימים. כשאתם מעוניינים לחמם אותו מחדש, תוכלו להשתמש במיקרוגל על חום גבוה.

את החומוס ניתן גם לשמור לפרקי זמן ארוכים יותר באמצעות הקפאה שלו. אחסנו את השאריות במיכלים המתאימים למקפיא, ורצוי מאוד לסמן על כל אחד בדיוק מהו תאריך תחילת האחסון – כך שתוכלו לעקוב אחר הטריות שלהם. בגדול, חומוס קארי ניתן להקפיא עד לכחודשיים.