סרטן שד דלקתי – INFLAMMATORY CARCINOMA – מרכז רפואי זיו

26.11.09

סרטן שד דלקתי – INFLAMMATORY CARCINOMA אינו מאובחן בשיטות המקובלות ומאובחן רק אצל 1%-2% מהנשים החולות בסרטן השד

ר' מקרית שמונה, בת 49, אם לחמישה וסבתא לארבעה, הפרשה מוזרה מהפטמה ונפיחות בשד. "ממש לא נבהלתי", היא משחזרת, "כי הייתי בטוחה שזה קשור למחזור החודשי שמתקרב להגיע, ותמיד לפני המחזור אני מרגישה נפיחות בשדיים".

פופולריים:

לאחר מספר ימים, אכן קיבלה ר' את המחזור החודשי אך שמה לב שהנפיחות מהשד הימני לא יורדת ואז החלו גם כאבים ואדמומיות.

"ניגשתי ישר לקופת החולים שם הפנו אותי לכירורג במרכז הרפואי זיו, למזלי הרופא מייד אבחן כי מדובר בדלקת חשודה, הוא לא לקח סיכונים ושלח אותי מייד לביופסיה". התוצאות היממו אותה, התברר שהיא לוקה בסרטן שד דלקתי. "לרגע לא האמנתי שזה יכול לקרות לי, לא הרגשתי גוש וככה פתאום באמצע החיים". עוד באותו ערב הועברה ר' לניתוח ומאז מטופלת במכון האונקולוגי במרכז הרפואי זיו, "קיבלתי טיפולי כימותרפיה והרופאים אמרו לי שאצטרך לעבור עוד סדרת טיפולים. אומנם אני מרגישה קצת יותר טוב אך עדיין חלשה מאוד וכולי תקווה שתפסתי את זה בזמן".

ד"ר עמרם הדרי, מנהל המחלקה לכירורגיה כללית במרכז הרפואי זיו בצפת אומר, כי סרטן שד דלקתי מאובחן לעיתים כדלקת ולא כסרטן מסוכן, בנוסף סוג סרטן זה קשה מאוד לאבחון ואינו מזוהה ברוב המקרים באבחון ידני, ממוגרפיה או באולטרה סאונד.
כאמור, במקרים רבים הוא מזוהה ע"י הרופאים כדלקת שנותנים לחולה אנטיביוטיקה, תרופה שאיננה רלבנטית למחלה. עוד אומר ד"ר הדרי, כי סרטן השד הדלקתי מופיע בעיקר אצל נשים צעירות (גילאי 20 ו- 30) ומאובחן גם אצל גברים.
אבחון מוקדם שלו מגדיל את הסיכוי להחלמה ולחיים ארוכים, למרות שבסוג זה של סרטן קיים סיכוי גדול יותר לחזרת הגידולים לאחר טיפול.

"במחלת סרטן שד דלקתית, תאי הסרטן עשויים שלא לגדול בצורת גוש שניתן לחוש בו בשד. במקום זאת, הם גדלים לאורך התעלות הקטנות בעור השד (בכלי הלימפה שתפקידם לסלק נוזלים מהרקמות ולאסוף ולסנן חיידקים וחומרי פסולת, אשר נוכחותם בתאי הגוף איננה רצויה) וחוסמים אותן. ישנן נשים שגופן מגיב לתאים הסרטניים הנמצאים בכלי הלימפה, וכתוצאה מכך השד נראה נפוח ודלקתי", אומר ד"ר הדרי.

סרטן שד דלקתי מתפתח במהירות גבוהה יותר מסוגים אחרים של סרטן השד ועל כן גדולה יותר גם סכנת ההתפשטות לחלקי גוף אחרים. סוג סרטן זה אינו שכיח ומאובחן רק אצל אחוז אחד עד שניים מהנשים החולות בסרטן השד. אצל 40% מהנשים שלוקות בסרטן שד דלקתי, הוא מתגלה כשהוא כבר שלח גרורות לכבד, למוח וכו'.

ד"ר הדרי מסביר מה הם הסימפטומים המתפתחים בדרך כלל באופן די פתאומי ובמהירות רבה:

  • תחושת חום
  • רגישות השד למגע
  • אדמומיות ונפיחות של השד אשר אינם מגיבים לאנטיביוטיקה
  • על עור השד עשויים להופיע חריצים או סימנים בולטים, ובמקרים מסוימים העור הופך מצולק, בצורה שמזכירה קליפת תפוז (תופעה שנקראת peau d’orange).
  • תסמינים אחרים עשויים לכלול גוש או התעבות כלשהי בשד, כאבים בשד או בפטמה, או הפרשת נוזל מן הפטמה.
  • גידול שמופיע פתאום וגדל במהירות רבה, הצמיחה מורגשת בימים בודדים
  • גירוד שאינו חולף בשימוש במשחה או טיפול אחר
  • נפיחות אשר לא נעלמת עם הזמן
  • שינויי צורה או צבע בפטמה

נוכחות של אחד או יותר מהסימנים הנ"ל צריכה לשמש אות אזהרה לנוכחות של סרטן השד הדלקתי, למרות שרק אחד מהסימנים לא בהכרח מעיד על סרטן, במקרים רבים של סרטן השד יש נשים החשות בהופעת גוש בעוד אחרות מרגישות כאב בחזה או בפטמה. אצל חלק מהנשים תהיה הפרשה ואצל אחרות הפטמה כמו מתהפכת פנימה.

ד"ר הדרי מוסיף ואומר "סרטן שד דלקתי נחשב כקשה לאבחון בגלל היותו סוג נדיר והסימפטומים דומים לאלו המופיעים בתנאים לא-סרטניים. גם כאשר מבצעים בדיקות שד סדירות לא ניתן תמיד לאתר את הסימפטומים".

בכדי לאמת את האבחנה, כי מדובר בסרטן נדרשות מספר בדיקות: ממוגרפיה (צילום רנטגן של השד), סריקת אולטרא סאונד (הדמיה מבוססת גלי קול), ביופסיה (לקיחת דגימת רקמה מהשד לבדיקה מיקרוסקופית), לרוב בהרדמה מקומית, כימותרפיה, טיפול הורמונאלי וטיפול בקרינה (רדיותרפיה).

ד"ר הדרי מסביר איך להתמודד עם סרטן שד דלקתי: "אבחנה של סרטן שד דלקתי עלולה להיות מדאיגה ומפחידה מאד מכיוון שהכול קורה כל כך מהר ולפעמים יש הרגשה של דהירה ברכבת שדים ושל אבדן שליטה על חייך, כל אחת מגיבה ומתמודדת בדרכה שלה. יש כאלו המרגישות כי הן מחזירות לעצמן מידה מסוימת של שליטה על חייהן על ידי לימוד הנושא ומציאת מידע מרבי על מצבן ועל אפשרויות הטיפול, מכיוון שסרטן שד דלקתי אינו שכיח ואין חולות רבות אחרות איתן תוכלי לחלוק את תחושותיך את עלולה לחוש בודדה. חשוב שתזכרי תמיד שיש סביבך אנשים הרוצים ויכולים לתמוך ולעזור לך ואל תהססי לבקש עזרה".

מחקר שנערך בישראל, בארה"ב ובתוניס וממצאיו פורסמו החודש בכתב העת הרפואי "Lancet Oncology" מצא, כי שימוש בתרופה הביולוגית לפטיניב, מוביל לשיפור איכות חייהן של חולות בסרטן שד דלקתי שמיצו כל טיפול אחר או היו עמידות לו, ואף מאריכה אותם.

במחקר השתתפו 126 חולות בסרטן שד דלקתי, 19 מהן מישראל. מאיסוף הנתונים הסתמן כי אצל 39% מהנשים נרשם צמצום של יותר מ- 50% במחלה, ואצל רבע מהחולות, המחלה נעצרה אחרי שישה חודשי טיפול. למרות שלא נמצאה היעלמות מוחלטת של המחלה אצל אף אחת מהחולות, עדיין מדובר בהישג משמעותי.