קיץ מסמל את עונת הנסיעות והמוני בני ישראל יבלו את החודשים הקרובים ביעדים אקזוטיים יותר או פחות ברחבי העולם. חלק מאותם נוסעים יהיו, בוודאי, מושתלי קוצבי לב ודיפיברילטורים (מכשיר המחזיר את קצב הלב לפעולה סדירה על ידי מתן שוק חשמלי ללב). אספנו לשימושכם טיפים לחופשה מהנה וללא תקלות לא רצויות.
כשבאים לתכנן את חופשת הקיץ המושלמת, יש הרבה דברים שצריך לחשוב עליהם מראש. כל זאת נכון עוד יותר, כשאחד הנוסעים הוא מושתל קוצב לב או דיפיברילטור. למושתלי קוצבי לב ודיפיברילטורים יכולות להיות הגבלות הן פיזיות, כגון פעילות גופנית מאומצת מדי, תחושת אי נוחות באזור הניתוח ועוד; והן אלקטרוניות כגון מערכות שמע וגלאי מתכות. אז מה עושים ואיך מתכוננים? ליקטנו עבורכם כמה עצות מועילות שיכולות להקל על התכנון ולהביא אותכם מוכנים לחופשה.
קודם כל, אחרי ניתוח השתלה, יש להמתין לפחות חצי שנה עד שנה לפני שנוסעים לחופשה. קצב ההחלמה וטיב ההחלמה משתנה בין חולה לחולה ולכן תמיד יש להתייעץ עם הרופא המטפל לפני שמזמינים את כרטיס הטיסה.
תהיה מוכן – התייעץ עם הרופא לגבי מה מותר ומה אסור לך לעשות ומאילו פעילויות מומלץ לך להימנע לחלוטין. גם לטמפרטורה יש משמעות ולכן חשוב לדבר עם הרופא על יעד החופשה – אולי הטמפרטורה שם חמה מדי? או לחילופין, קרה מדי בשבילך. חשוב לבדוק עם הרופא מה צריך לעשות במקרה ומרגישים שמשהו לא תקין בתפעול השוטף - כאשר אתה רחוק מבית החולים שלך.
בנוסף, שווה ליצור קשר עם יצרנית המכשיר המושתל, או לבדוק באתר החברה, היכן תוכל למצוא ביעד אליו אתה מתכוון לנסוע, מעבדות מוסמכות ואנשים המורשים לתקן, או לענות על שאלות הנוגעות למכשיר המושתל בגופך.
השתלה וגלאי מתכות – האם המכשיר שלך מכיל מתכות? יש מקרים בהם המכשיר אינו מכיל מתכת ובכך ימנעו בעיות אפשריות במעברים בין אזורי השיקוף והבידוק השונים בשדה התעופה.
בכל מקרה, עדיף לקחת מסמך מהרופא המעיד על מצבך. מדובר במסמך רשמי, לעתים המסופק מראש על ידי יצרני המכשיר המושתל (מעין תעודת זהות של המכשיר), היכול למנוע הרבה מאוד מבוכה בשלב ההתקלות עם נציגי החוק בשדה התעופה.
ביטוח – כמו כל מי שנוסע, גם אתה צריך ביטוח רפואי. אבל לא כמו כל אחד אחר, אתה חייב לכלול בביטוח את מצבך המיוחד וחברת הביטוח חייבת להיות מודעת לעובדה שיש לך קוצב, או דפיברילטור אוטומטי מושתל. במקרים מסוימים, חברות הביטוח יכולות לדרוש אסמכתא בכתב מטעם הקרדיולוג המטפל, המאשר כי הינך כשיר לנסוע. בהחלט ייתכן מצב בו חברות ביטוח מסוימות ינסו להגדיל את פרמיות הביטוח שלך ולכן מומלץ לבצע סקר שוק מתאים.
גם חברות הנסיעות (תעופה/הפלגה/רכבות ארוכות) חייבות לדעת על מצבך, על מנת להיערך בהתאם, ולכן דאג להירשם במעמד הזמנת הכרטיס כ"בעל מוגבלות".
בית המלון – בעת הזמנת המקום, וודא כי בית המלון נמצא ליד מוסדות רפואיים גדולים, או שהוא בעל גישה מהירה למוסדות כאלה. כדאי גם לא לבחור ביעדים גבוהים שמעל 2000 מטר שכן רמות החמצן באוויר נמוכות שם. כנ"ל, שווה להמנע ממדינות בעלות טמפרטורות גבוהות מאוד או נמוכות מאוד.
בשדה התעופה דאג לדווח לאחראים על הבטחון על מצבך והראה להם את הניירת בה הצטיידת מראש. סביר שבשלב הזה תלקח לאזור השונה מאזור השיקוף, שם ניתן יהיה לבחון במדויק את מצבך. החוג הישראלי לקיצוב ואלקטרופיזיולוגיה ממליץ להציג את הכרטיס המזהה לסגל הביטחון ולבקש לעבור חיפוש ידני, זאת משום שהסורקים האלקטרונים עלולים להפריע לתפקודו של המכשיר המושתל. לדברי החוג, אדם מושתל יכול לעבור בדיקת גלאי מתכות, אך יש לדעת כי ייתכן ותופעל אזעקת בטחון. לדברי החוג, הגלאי בשדה לא יגרום כל נזק לקוצב או לדפיברילטור, "זאת בתנאי שתעבור מהר בשער הגלאי". ההערכות מתייחסות כיום לפרק זמן של בין 5 ל-15 שניות.
טיפ שהוא נכון גם כשאתה לא נוסע לחו"ל - קח בחשבון שהמכשיר המושתל, אם מכיל מתכות, יכול להפעיל מדי פעם את האזעקה בחנויות ורשתות מוצרי צריכה, או בספריות. לכן חשוב שהמסמך הרשמי, המעיד על מצבך, יהיה איתך לאורך כל הטיול, ומתורגם בשפת המקום. אל תתקרב יתר על המידה למערכות אלקטרוניות גדולות, דוגמת מערכות רמקולים בהופעות ענק, או מערכות תצוגה במוזיאונים. גם כאן יש פוטנציאל של שיבוש הפעילות התקינה של המכשיר המושתל.
נסיעה טובה ומהנה!
* הכותבת היא גילי וייזינגר, סמנכ"לית שיווק ומכירות בחברת ביוטרוניק, מהיצרניות המובילות בעולם של פיתוח, ייצור ושיווק מכשירים רפואיים ללב
תגיות: קוצב לב, דפיברילטור