אי פריון גברי זו לא בושה – ד"ר רענן טל – אורולוג בכיר

אי פריון גברי. הבושה הנלווית לנושא פעמים רבות, חשיבות המודעות וההיבדקות בניסיונות להיכנס להריון ופשטות הטיפולים לרוב לבעיות שגברים רבים כל כך אינן מודעים לקיומן

לפני שנתיים נכנס למרפאתי זוג בסוף שנות השלושים לחייהם, שהחליט אחרי שלושה בנים, להרות בפעם האחרונה ולהביא לעולם בן או בת זקונים. באותה פגישה התברר לי, כי השניים מנסים להרות במשך שנתיים וחצי ללא הצלחה. כשהתעוררו בהם חששות כי קיימת בעיית פוריות, נזכר הגבר כי בבדיקה גופנית שעבר בזמן שירותו הצבאי נמצא כי יש לו בעיה באשכים, אך הוא מעולם לא פנה לטיפול מאחר שפוריותו לא הוטלה בספק בהריונות הקודמים.
בבדיקה גופנית התגלה, כי יש לו תופעה, השכיחה בקרב כ- 15% מהגברים – ורידים מורחבים באשכים. עם הזמן הנזק הלך והתפתח, וספירת הזרע שלו הייתה כה נמוכה, עד כדי כך שהסיכויים להיכנס להריון באופן ספונטני היו קלושים ביותר. לאחר ששקלו בני הזוג את אפשרויות הטיפול, עבר הגבר ניתוח מיקרו-כירורגי פשוט לתיקון בעיית הורידים המורחבים על מנת לשפר את יצור הזרע באשכים.

ממחקר רפואי ישראלי גדול שנערך במרפאות פוריות של שירותי בריאות כללית במהלך תשע שנים וכלל 2,515 זוגות שסבלו מבעיות פוריות, עולה כי כאשר זוג אינו מצליח להיכנס להריון, 30% מהסיבות הן בעיות פוריות של האישה, 30% מהסיבות הן בעיות פריון אצל הגבר, 18% הן בשל בעיות פריון של שני בני הזוג ואילו 21% הנותרים הם בעיות שאינן ידועות, והקשורות כלל הנראה לסיבות שאינן ניתנות לאבחון רפואי באמצעים הקיימים היום.

למרות שבמחצית מהזוגות שאינם נכנסים להריון קיימת בעיית פריון הקשורה בגבר, לא פעם הגישה הרווחת בטיפול באי פריון היא לבדוק קודם האם ישנן בעיות פריון אצל האישה ורק לאחר שנשללו בעיות הפריון אצלה – לבדוק האם ישנה בעיה רפואית אצל בן הזוג.

יתרה מזאת, הפתרון המוצע לעיתים לבעיות פוריות הקשורות בגבר הוא הפריית מבחנה. פתרון זה מאפשר לעקוף את הבעיה ולהשיג הריון גם במקרים של איכות זרע נמוכה מאוד מתייחס לתוצאה (איכות זרע נמוכה) ולא לסיבה לפגיעה באיכות הזרע. מעניין לדעת כי אישה אשר בן זוגה סובל מבעיות פוריות, תצליח במקרים רבים להרות באמצעות הפריית מבחנה, גם אם הבעיה לא טופלה בבסיסה. עובדה זו הפכה את הפריות המבחנה לטיפול נפוץ ביותר. עם זאת, מדובר בטיפול מורכב, יקר למערכת הבריאות ושאינו נטול סיכונים. במקרים רבים נדרש יותר ממחזור טיפול אחד של הפריית מבחנה ואיכות זרע ירודה עלולה לפגוע בסיכויי הצלחת הטיפול.

עם זאת, בשיעור לא מבוטל של מקרים, בדיקה של הגבר יכולה לאתר את מקור הבעיה ולסייע באבחון מקור הבעיה. בדיקה גופנית, הורמונאלית או גנטית הכרחית בדרך לגילוי הסיבה לבעיית הפריון של הגבר ופתרון המצוקה של בני הזוג.

40% מהגברים הסובלים מבעיית פוריות סובלים מורידים מורחבים של האשכים, בעיה הניתנת לאיתור בבדיקה גופנית זריזה ולפתרון באמצעות ניתוח. כ-40-35 מהגברים שעוברים את הניתוח ישיגו הריון טבעי, לכן חשוב מאוד לאבחן בעיה זו. בעיה חשובה נוספת הניתנת לאיתור בבדיקה גופנית הינה גוש באשך. גוש נוקשה באשך במקרים רבים יהיה סממן לגידול סרטני באשך: גידולים אלה נפוצים פי 20 בגברים עם בעיות פוריות. הטיפול בסרטן האשכים הוא קל יותר ובעל סיכויי הצלחה גבוהים יותר, כאשר הגידול מאובחן בשלב מוקדם והגוש עדיין קטן ולא התפשט מעבר לאשך.

האשך אינו מייצר רק זרע, אלא גם הורמוני מין גבריים, לכן דרך נוספת לאיתור בעיות בתפקוד האשך וזיהוי מקור בעיית הפריון היא בדיקה הורמונאלית, שהיא בדיקת דם פשוטה. ייצור הזרע דורש תפקוד תקין של המערכת ההורמונאלית ולעיתים אבחון בעיה הורמונאלית וטיפול בה מביא לשיפור בייצור הזרע. במקרים מסוימים הפגיעה בייצור ההורמונים הגבריים משפיעה על תהליכים בריאותיים וחיוניים לגוף שאינם קשורים דווקא לפוריות כמו חוזק עצמות, מצב הרוח, אנרגטיות והתחושה הכללית..

במקרים נדירים יותר, בדיקות דם לגבר יגלו כי הסיבה לאי פריון היא מחלת גנטית שלחולה בה אין אפשרות להרות או שבמידה וכן ניתן להרות, בעיית הפוריות יכולה לעבור לבנים זכרים. במקרים כאלה חשוב שבני הזוג ידעו שהם צריכים לשקול פתרונות אחרים כמו אימוץ או זרע מתורם.

ובאשר לזוג שניסה להרות? שנה וחצי לאחר הניתוח של הבעל הם הפתיעו אותי בביקור, מלווים בפעוטה מקסימה ותמונה שלה המעטרת עד היום את קיר המרפאה שלי.

10 כללי הזהב לזוגות המתקשים להיכנס להריון

1. בעיות פוריות הן נפוצות – עד 15% מהזוגות יסבלו מבעיית פוריות.

2. 50% מהמקרים מקורם בגבר – במחצית המקרים קיימת בעיה הקשורה בגבר, לכן ההמלצה היא לבצע ברור לסיבת בעיית הפוריות, הן לגבר והן לאישה – במקביל.

3. בעיית פוריות מוגדרת כאי-יכולת להשיג הריון ללא סיוע במשך שנה – למרות ההגדרה, אם גיל בני הזוג הוא מבוגר או אם מעוניינים במספר צאצאים רב – מומלץ לבצע ברור הסיבה לאי-פוריות קודם לכן, לפני שחולפת שנה.

4. הערכת פוריות מוקדמת – כדאי לבצע הערכת פוריות מוקדמת בגברים במקרים בהם קיים סיכון מוגבר לבעיית פוריות: הרחבת ורידי האשך, אשך בודד, ניתוחי אשכים בעבר, טיפולי מחלת הסרטן בעבר או כל בעיה רפואית אחרת העלולה לפגוע ביצור הזרע.

5. גם בקרב נערים צעירים – במקרים מסוימים כאשר קיים סיכון גבוה לבעיית פוריות הגבר – מבוצעות פעולות לשימור הפוריות בנערים צעירים מאוד, עוד לפני ניסיונות להשגת הריון.

6. בדיקה גופנית היא חיונית – הבדיקה החשובה ביותר בהערכת פוריות הגבר היא הבדיקה הגופנית על ידי רופא: מבנה הגוף, סימני מין משניים, בדיקת הפין והאשכים.

7. לא להסתפק בבדיקת זרע – בדיקת זרע היא בדיקה חשובה בהערכת פוריות הגבר, אך אינה מספקת את התמונה השלמה ואינה מספיקה על מנת לקבוע האם קיימת בעיית פוריות, מהו הטיפול והאם צפויה בעיית פוריות בעתיד.

8. הידרדרות באיכות הזרע – במקרים בהם קיים חשש להידרדרות באיכות הזרע כדאי לשקול שימור זרע בהקפאה.

9. סיכון מוגבר לסרטן – גברים עם בעיית פוריות נמצאים בסיכון מוגבר (עד פי 20) ללקות בסרטן האשכים. מומלץ לבצע בדיקה עצמית של האשכים ולפנות מיד לרופא אם קיים שינוי בגודל או במרקם האשכים ובעיקר אם נמוש גוש נוקשה באשך.

10. הרגלי חיים הטובים לגוף באופן כללי – טובים גם לייצור הזרע באשך: תזונה מאוזנת, משקל גוף תקין, פעילות גופנית, שינה מסודרת, הפחתת מתח וחרדה, הימנעות מעישון ומשימוש באלכוהול וסמים.