קיימת עלייה בשכיחות המחלה שנובעת ככל הנראה ממספר סיבות עיקריות:
מהן ההשלכות מבחינה פיזית?
במקרים רבים שבץ מוחי גורם לנכות פיזית שבעטיה נאלץ החולה להיות מוגבל בביצוע פעילויות יומיומיות, בסיכון מוגבר לנפילות. בנוסף אצל חולים אלה המערכת הקרדיו סקולרית (לב וכלי דם) מתאמצת בכל פעילות פיזית. לכן מי שכבר סובל ממחלות רקע לבביות עלול להיות בסיכון מוגבר לסיבוכים לבביים הקשורים במאמץ פיזי.
מהי ההשפעה של אורח החיים?
פעילות גופנית לאחר שבץ מוחי
השפעתה המיטיבה של פעילות גופנית על הכושר הגופני ותפקודה של המערכת הקרדיו וסקולרית (לב וכלי דם) ידועה היטב. מחקרים מראים כי עיסוק בפעילות גופנית אירובית, סדירה ומבוקרת מקטין בכחצי את הסיכון למחלות אופייניות לעולם המודרני.
עבור אנשים שעברו שבץ מוחי יש חשיבות רבה בביצוע פעילות גופנית מותאמת ומבוקרת, אולם לשם כך נדרשת הדרכה של אנשי מקצוע, בעלי ידע וניסיון בכל הקשור בתכניות לפעילות גופנית באוכלוסיה זו.
באופן מסורתי, תכנית השיקום של חולים לאחר שבץ מוחי מסתיימת בתום מספר חודשים לאחר האירוע וזאת מכיוון שהיה נהוג לחשוב שרוב ואפילו כל התפקוד המוטורי שיכול להשתפר, משתפר בפרק זמן קצוב. ואולם, מחקרים שנעשו לאחרונה הראו ששיקום אינטנסיבי מעבר לזמן המקובל היום, הכולל פעילות על מסוע, עם או בלי נשיאת משקל, מעלה את הכושר האירובי, והתפקוד התחושתי-מוטורי. בנוסף, הראו המחקרים כי חולים שעברו שבץ מוחי מסוגלים להעלות את הכושר הקרדיווסקולארי שלהם בסדר גודל דומה לזה של אנשים בריאים העוסקים באימוני סבולת. לדוגמא, במחקר שכלל חולים שעברו שבץ מוחי וסובלים מנוקשות של צד אחד של הגוף (המיפלגיה) הראה כי 6 חודשי אימון אירובי על מסוע הפחיתו באופן משמעותי את ההוצאה האנרגטית במאמץ תת-מקסימאלי. הפחתה זו המשיכה עם התקדמות משך תקופת האימונים. הנתונים מראים שאימון אירובי והשיפור בכושר הקרדיווסקולארי מאפשרים ביצוע פעילויות יומיות עם הוצאה אנרגטית פחותה, דהיינו המאמץ הנדרש מחולים אלו בביצוע פעילויות יומיומיות פוחת. עובדה זו משליכה באופן ישיר על תפקודם ועל איכות חייהם.
באופן דומה, מחקרים אחרים מראים שתכנית אימונים הכוללת אימון אירובי, אימוני כוח וגמישות שיפרה את הכושר האירובי, את הכוח ותרמה לעליית מסת השריר והורדת אחוזי שומן הגוף אצל חולים אלה.
מאידך, מחקר שבדק את המאמץ הקרדיווסקולארי היחסי בזמן טיפול פיזיותרפי וריפוי בעיסוק בחולים שעוברים שיקום מצא שהזמן שבו חולים אלו מעלים את קצב הלב שלהם לטווח קצב המטרה הנדרש לאימון, הינו קצר ביותר ואינו מספק מאמץ וגירוי קרדיווסקולארי מספיק להפקת יתרונות מהאימון הגופני.
פעילות מומלצת
יש להתייעץ עם איש מקצוע: רופא ספורט, פיזיולוג של המאמץ או פיזיותרפיסט שקיבל הכשרה מתאימה לקבלת תוכנית אישית.
באופן כללי התכנית צריכה לכלול :
לסכום, בנוסף לתפקידה של הפעילות הגופנית בהפחתת גורמי סיכון, הסיכון לאירועים חוזרים ולסיבוכים, החיסכון הכלכלי מוערך במיליוני שקלים (אשפוזים, ניתוחים, תרופות, וימי היעדרות ממושכים מהעבודה).
שירלי שהרבני קבוצת "עיניים"
תגיות: אירוע מוחי, CVA