בסקר שנערך לאחרונה ע"י חברת "גיאוקרטוגרפיה" עבור "טבע", משווקת תרופת השינה סירקדין (מלטונין בשחרור מושהה) בדק את השלכות חוסר השינה על התפקוד. מהסקר עלה כי 29% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל סובלים מבעיות שינה לפחות מס' פעמים בשנה. מבין הסובלים מבעיות שינה 56% הצהירו כי תפקודם בעבודה נפגע.
70% מהגברים מתקשים לתפקד בעבודה לאחר לילה ללא שינה
מן הסקר שבמסגרתו נבדק מדגם של 500 נשים וגברים בגילאי 18 ומעלה עולה כי קיימים הבדלים משמעותיים בין אופן ההתמודדות של גברים ונשים עם בעיות השינה. לפי הסקר, גברים כמעט ולעולם אינם מחמיצים יום עבודה לאחר לילה ללא שינה אך יחד עם זאת 70% מתוכם טוענים כי תפקודם בעבודה נפגע, לעומתם, 6% מהנשים נוהגות להיעדר מהעבודה לאחר לילות בהם לא ישנו טוב אך רק 49% מתוכן דיווחו על תפקוד לקוי בעבודה.
נשים ומבוגרים סובלים יותר מבעיות שינה
בהתאם למחקרים הרפואיים בתחום עולה מן הסקר כי נשים סובלות מבעיות שינה יותר מגברים. 35% מהנשים הצהירו שהן סובלות מבעיות שינה לפחות מס' פעמים בשנה בעוד 21% מהגברים בלבד חשים כך. השפעת הגיל גם היא אינה מבוטלת, 24% מן הצעירים בגילאי 18-34 הצהירו על הבעיה ולעומתם 35% מבני ה-55 ומעלה סובלים מן הבעיה.
לדברי ד"ר גילי גבעתי, נוירולוגית ורופאת שינה במרכז רפואי שיבא ובמכון השינה אסותא: "השכיחות של בעיות שינה ובעיקר נדודי שינה עולה עם הגיל. ישנן סיבות רבות להתפתחות הפרעות שינה בהן שינויים הורמונאליים המופיעים בנשים בגיל המעבר, עליה בשכיחות מצבי לחץ נפשי ודיכאון הבאים לידי ביטוי בהפרעות שינה וירידה בהפרשת המלטונין. הורמון המלטונין המופרש מבלוטת האצטרובל במח עם רדת החשיכה והוא האחראי לתחושת העייפות וההרדמות. החל מגיל 50 רמת המלטונין קטנה, דבר המוביל לעלייה בשכיחות קשיי ההירדמות ונדודי השינה".
"מרבה נכסים, מרבה דאגות"? לא בטוח
מן הסקר עולה כי גם המצב הכלכלי עלול להדיר שינה מעיניהם של רבים, 36% מבעלי ההכנסה הנמוכה סובלים מבעיות שינה בעוד 25% בלבד מבעלי ההכנסה הגבוה מהממוצע אינם ישנים היטב. מעל 10% מתוך כלל בעלי ההכנסה הנמוכה שרואיינו בסקר השיבו כי אינם מצליחים לישון היטב בתדירות של כל יום או כמעט כל יום, לעומת 3.7% מבעלי ההכנסה הגבוהה.
מודאגים מהשפעה נפשית ובריאותית
מנתוני הסקר עולה כי 23% מתוך הסובלים מודאגים במיוחד באשר להשפעה הבריאותית של חוסר השינה, 21% מתוכם מוטרדים מההשפעה הנפשית ואילו 27% חשים כי אינם מצליחים לשמור על סובלנות ביום שלאחר לילה ללא שינה. עוד עולה מן הנתונים כי 66% מרגישים כי אף אחד לא שם לב לעייפותם, עם זאת, 27% מהנשים סופגות הערות על כך שנראות עייפות או על עצבנותן בעוד 15% מהגברים סופגים הערות מסוג זה.
24% מהצעירים קוראים להכרה של מערכת הבריאות בבעיה כמחלה
לקריאתם של הצעירים (18-34) להכרה בבעיות שינה כמחלה לכל דבר על כל המשתמע מכך כולל אישורי רופא להיעדרות מהעבודה מצטרפים גם 18% מבני 55+, בגילאי הביניים רק 8% סבורים כי ההכרה הכרחית בעוד 47% מתוכם ציינו כי הדבר שהכי יעזור להם לאחר לילה ללא שינה הוא סיוע של המשפחה בטיפול בילדים, בעבודות הבית, בסידורים וכן הלאה.
עומר שלום ת"א
תגיות: בעיות שינה, נדודי שינה, הפרעות שינה