טיפול טבעי בקרטוקונוס – איתי שרף – מומחה בטיפול במחלות עיניים

12.7.15
טיפול במחלת קרטוקונוס
ביוונית עתיקה, "קרטו" פירושה קרנית העין ו"קונוס" הוא צורת החרוט. במחלת הקרטוקונוס מתעוותת הקרנית מצורתה העגולה ומקבלת צורה של חרוט, מה שמסביר את שמה. בעברית נקראת "קרנית חרוטית" או "ניוון קרנית".

השינוי בצורת הקרנית גורם לה להימתח ולהתעוות. כתוצאה מכך, שבירת קרני האור משתנה, והראייה מטשטשת. המחלה אמנם אינה גורמת לעיוורון מוחלט, אך יכולת הקריאה, הנהיגה וראיית הלילה נפגעות.

סימפטומים של קרטוקונוס

חולים בקרטוקונוס מתלוננים על פי רוב על:

  • ירידה ביכולת לראות ולזהות פריטים קטנים
  • צללים סביב אובייקטים
  • הילה של אור מסביב לעצמים שונים
  • פגיעה בראייה התלת-ממדית
  • פגיעה בראיית הלילה

פופולריים:

גורמים למחלה

על פי רוב, נהוג לחשוב כי הסיבה העיקרית להופעת המחלה נעוצה במקור גנטי. חלק קטן של המקרים מקורו בפגיעה חיצונית בעיניים, הנגרמת לעתים על ידי שפשוף נמרץ מדי של העין, למשל עקב גירוי כלשהו (למשל, אלרגיה הגורמת לדמעות).

נמצא כי פעילות אנזימטית מוגברת גורמת לפירוק חלבונים מואץ בקרנית, דבר שחושף אותה לפגיעה של רדיקלים חופשיים ולחמצון של תאים. התוצאה היא התקמרות של הקרנית לצורת החרוט המוכרת, ולפגיעה האמורה בראייה.

איך מטפלים בקרטוקונוס?

כל עוד המחלה בשלב מינורי ומתבטאת אך ורק בהתדרדרות קלה בראייה, אפשר להסתפק בהחלפת מספר העדשות במשקפיים. עם התקדמות המחלה, יש להרחיב את המעגל הטיפולי, על פי רוב בצורות הבאות:

עדשות מגע

עדשות מגע קשיחות "יושבת" על הקרנית ומייצרת משטח ראייה חלק וקמור. בכך היא "כולאת" את עדשת העין בתוך מסגרת נתונה ומבטלת את הופעת החרוט. ככלל, זהו פתרון יעיל וטוב ורופאים מרבים להשתמש בו.

החיסרון העיקרי של עדשות מגע קשות הן אי נוחיות בשימוש, שעלול להיווצר לעתים אצל החולה. ככל שהמחלה מתקדם יותר, כך גובר הסיכוי להופעת תחושת אי נוחות בשימוש בעדשות מגע קשות. לכן ישנם סוגים נוספים של עדשות מגע, נוחות יותר, המקלות על השימוש.

השתלת טבעות

הטבעות הם למעשה שני שתלים בצורת חצאי עיגול, המושתלים בקרנית באמצעות לייזר ובכך מבטלים את התקמרותה. שינוי זה מביא לשיפור מסוים בראייה, אך בעיקר נועד להקל על השימוש בעדשות המגע. מדובר בפתרון למחלה בצורתה הקלה עד בינונית. אם מתגברת המחלה, יש להוציא את הטבעות להמשך טיפול.

השתלת קרנית

השתלת קרנית מכונה Deep Anterior Lamellar Keratoplasty – DALK. שיעור ההצלחה של ניתוח זה גבוה והקרנית נקלטת בדרך כלל בהצלחה. הבעיה – הניתוח תלוי בתרומות נפטרים, ובארץ שיעור תרומת האברים עדיין נמוך.

קשרי צילוב (קרוס לינקינג)

הטיפול החדשני והמקובל ביותר כיום. מטרתו ליצור קשרים בקולגן שבקרנית. קולגן הוא החלבון שמשמש כאבן הבנייה של הקרנית, ושפגיעה בו מתבטאת בהופעת קרט וקונוס. במסגרת הטיפול, מזליפים לעין ריבופלאבין (ויטמין B12) ומקרינים על הקרנית קרינת UV (אולטרה סגול). טיפול זה פועל על מולקולות הקולגן, שמגיבות בקשירת קשרים ביניהם וביצירת רשת קולגן, המעבה את הקרנית ומחזקת אותה.

טיפול טבעי בקרטוקונוס

רפואת העיניים הסינית מטפלת בסימפטומים של המחלה, בדרך כלל לצד טיפול קונבנציונאלי. מטרת הטיפול הוא לייצב את העין, לשכך כאבים ולהחזיר את הראייה לתקינותה. זאת על ידי טיפול טבעי לחלוטין, ללא תרופות או כימיקלים.

הדגש בטיפול זה הוא על דיקור (לא בהכרח סמוך לעין…), על מנת להרגיע את המקום הסובל באופן מיידי ולהעניק רווחה ראשונית למטופל. דיקור זה הוא מעין "עזרה ראשונה" והתחלה של טיפול, על מנת לאזן את המקום הפגוע ולשקמו.

לאחר אבחון מדוקדק, יבחר המטפל צמחי מרפא המתאימים למצבו של המטופל ורלבנטיים למצבו. ברוב המקרים מדווחים המטופלים על שיפור ניכר במצבם אחרי מספר לא רב של פגישות וטיפולים.