בדיקת 'הולטר סוכרת' – פרופ' משה קרפ – אנדוקרינולוג

קצר בזמן? הנה סיכום מקוצר:

חשוב להכיר: בדיקת "הולטר סוכרת" הבוחנת את שינוי רמות הסוכר במהלך היממה, ומאפשרת התאמת טיפול אופטימלי לסוכרתיים

הולטר סוכרת הינו אחד מהכליים האבחוניים המתקדמים בעולם. מדובר בבדיקה המספקת לרופא התבוננות טובה יותר על מקרים בהם ישנו קושי להגיע לאיזון טוב של רמות הסוכר, או כאשר ישנו פער בלתי מוסבר בין נתוני מד הסוכר הביתי וערכי HbA1c המשקפים את רמת האיזון של המטופל. השימוש במכשיר פשוט ביותר ומאפשר לצוות הרפואי להתאים את הטיפול באופן אישי ומדויק יותר לכל מטופל.

בדיקת הולטר סוכרת מאפשרת ניטור רציף של רמת הסוכר בדם במהלך היממה. הבדיקה נעשית על ידי חיבור המטופל לסנסור עד 5 ימים, כאשר עיבוד התוצאות ומתן ההמלצות נעשה לאחר מכן על ידי אנדוקרינולוג מומחה לסוכרת.

פופולריים:

נתוני הסוכר יורדים לתוכנת מחשב ייעודית, המספקת לצוות הרפואי דו"ח מפורט לגבי התנהלות הסוכר במהלך היממה. באמצעות גרפים וניתוחים סטטיסטיים, התוכנה מחשבת את אחוז הזמן בו נמצא המטופל בטווח ערכי הסוכר הרצוי, אחוז הזמן בו נמצא בערכי סוכר גבוהים או נמוכים מידי, ממוצע הסוכר בזמנים שונים ביום ועוד. בעזרת נתונים אלו יכול הצוות הרפואי להתאים את הטיפול התרופתי והתזונתי באופן אישי ומדויק יותר תוך למידה על השינויים ברמת הסוכר במהלך הלילה, בתגובה לטיפול תרופתי, למזונות שונים ובתגובה לפעילויות שמבצע האדם.
המערכת עצמה כוללת חיישן ומשדר זעירים, כאשר החיישן מוצמד אל הגוף ומאפשר קריאת סוכר רציפה לתקופה של עד חמישה ימים.

ניקח לדוגמא מקרה מבחן המדגים את הנושא: מטופלת בת 36 עם סוכרת מסוג 1 מזה 11 שנים, שאינה מאוזנת. מטופלת באינסולין בצורה לא סדירה עם הרבה אירועי היפוגליקמיה, ביניהן היפוגליקמיות לא מוחשות וקפיצות ערכי הסוכר עד לרמה של מעל 200 ולשיא של מעל 350. החולה התחברה להולטר סוכרת שניטר את נתוניה במשך 5 יממות עם התייחסות לזמני הארוחות, פעילות גופנית וכל מה שהשפיע על הקפיצות ברמות הסוכר. לאחר ניתוח הדו"ח, הוחלט על שינוי טיפול בהתאם לממצאים שעלו. כעבור חודש, לאחר שקיבלה הדרכה לספירת פחמימות והתייחסות למינוני אינסולין, חל שיפור במצבה, אירועי ההיפוגליקמיה פחתו בצורה משמעותית, ללא היפוגליקמיה בלתי מוחשת וקפיצות ברמות הסוכר לערכים פחות גבוהים.

ההשפעה החיובית המשמעותית הורגשה באופן מיידי אצל המטופלת: "סבלתי מאד מאירועי ההיפוגליקמיה, בפרט אלו שלא הרגשתי בהם. הם ממש סיכנו את חיי, דבר שהוציא אותי משיווי משקל נפשי וגרם לי נזק גופני. מאחר שאירועי ההיפוגליקמיה פחתו משמעותית אני רגועה יותר ומצליחה ביתר קלות להתמודד עם המחלה."

בתקופה האחרונה עולה השימוש בחיישנים לא רק בחולים עם סוכרת מסוג 1, אלא גם במבוגרים עם סוכרת מסוג 2, מאחר והמגמה היא לטפל בחולים עם סוכרת מסוג 2 מוקדם ככל האפשר על ידי אינסולין. תנודות הסוכר מאפשרות לרופא המטפל לעקוב אחר השפעת הטיפול בתחילתו ובמשך הזמן, על ידי שימוש בסנסור פעם או פעמיים נוספות ומעקב אחר ההתקדמות בטיפול.

מומלץ לחולים לא מאוזנים הסובלים מעליות ומירידות חדות ברמת הסוכר בדם, ובמיוחד לסובלים מאירועי היפוגליקמיה, להיבדק באמצעות הולטר סוכרת, לגלות את הגורמים לחוסר איזון הסוכר ולטפל בהם בצורה המיטבית.