1. תפרחת חיתולים: העובדה שעור התינוק סגור בתוך החיתול, בשילוב עם ההפרשות, עלול לגרום לתפרחת חיתולים. ההמלצה לאוורר את עורו של התינוק מדי פעם, כדי למנוע את הפריחה, הופכת לבעייתית בחורף הקר. לכן במיוחד בחורף ישנם ילדים שמפתחים תפרחת חיתולים: תפרחת אדמומית שיכולה להתפתח למצב שמזכיר ומכונה לעיתים ע"י ההורים כ"כוויה". לעתים, בנוסף לתפרחת, מתפתח במקום גם זיהום פטרייתי, המחמיר עוד את הדלקת הקיימת.
הפתרון: כדי לטפל הן בתפרחת והן בפטרת ניתן להשתמש בתכשירים משולבים כגון אגיסטן בייבי המשלב מרכיב אנטי-פטרייתי ופסטה המגינה על העור, ללא מרשם רופא, הידרו-אגיסטן קרם הניתן במרשם ועוד. על מנת להקטין את חיכוך העור עם החיתול מומלץ להשתמש בנוסף בתכשירים לאזור החיתול , כגון "בייבי-פאסטה" לסוגיה שישמשו חיץ מגן בין עור התינוק לחיתול.
2. יובש העור: האוויר הקר והיבש שנושב בחוץ והאוויר החם והיבש מהמזגנים בתוך הבתים הם הגורמים העיקריים ליובש העור. בקרב מבוגרים מדובר בתופעה קלה יחסית בדרך- כלל , אך בקרב ילדים ותינוקות הבעיה יכולה להחמיר עד כדי קילופים של העור ואף "קשקשים" לבנים המופיעים על העור המגורה.
הפתרון: ראשית, חשוב לוודא שאין מדובר באטופיק דרמטיטיס (אסטמה של העור), מחלה כרונית שדורשת טיפול שונה. במידה ולא זה המצב, הטיפול ביובש העור הוא בעיקר מניעתי: יש לדאוג לכפפות ולכובעים ואף לצעיפים שיכולים לכסות חלק מהפנים בימי החורף, כדי להימנע ממגע עם האוויר הקר. כמו כן, יש להמעיט בשימוש בסבון רגיל המייבש את העור ולהשתמש בסבון עשיר בלחות. כדי להשלים לעור את הלחות החסרה ,מומלץ להשתמש בקרם לחות עדין, כגון אקסרה בפנטן או אדרמה, עם רמת חומציות המותאמת לעור של תינוקות. בחדר שפועל בו מזגן או תנור ניתן לשים מכשיר אדים או קערה עם מים, כדי להוסיף לחות לאוויר.
3. אטופיק דרמטיטיס: זוהי דלקת כרונית של העור, שמתבטאת בגרד, יובש ואדמומיות, בעיקר באזור קיפולי העור, במרפקים, בברכיים, בבתי השחי, בצוואר ובמפשעה. אויר קר עלול להחמיר את המחלה וכך גם צמר ובדים סינטטיים כמו פליז.
הפתרון: מומלץ להשתמש בסבונים ושמפו המותאמים לעור עדין, כגון אקסרה.
מומלץ להוסיף באופן קבוע לחות לעור בעזרת קרמי לחות ייעודיים, אקסרה (מכילה אוראה ואמוניום לקטט שני חומרים המעלים משמעותית את רמת הלחות בעור), או אדרמה (שמכיל שיבולת שועל). כדי לטפל בדלקת עצמה, ניתן להשתמש בתכשיר משולב עם סטרואיד חלש כמו אפלומיצין למספר ימים.יש כמובן להימנע משימוש מוגזם בתכשירים המכילים סטרואידים (קורטיזון), אולםשימוש לפי הוראות רופא העור הוא לעתים הכרחי ואין לחשוש ממנו .
4. אף אדום ועור מגורה באזור השפתיים בעקבות נזלת: פעמים רבות נוצר גירוי באזור הנחיריים והשפתיים מהנזלת ובשל השילוב של העור הלח עם האוויר הקר.
הפתרון: חשוב לרכך אזור זה בעזרת קרם לחות ייעודי ולהשתדל להשתמש בנייר טישו עדין לעתים קרובות, כדי שהנזלת לא תישאר על העור. במקרים חמורים במיוחד עלולים להיווצר חיידקים שינדדו לחלקי גוף אחרים ואפילו להורים, לאחים אחרים או ילדים בגן, וייווצר זיהום שנקרא אימפטיגו. במקרה זה הטיפול הוא בקרם אנטיביוטי: פוסידין, למשל, ואם יש צורך גם בסירופ אנטיביוטי לפי המלצת הרופא.
5. תפרחת : ישנן מספר סיבות לתפרחת שמופיעה בחורף. ייתכן שמדובר ברגישות לבד מסוים, לדוגמא צמר או פליז, או לסוג הסבון. לתפרחת יכולה להיות גם סיבה הורמונאלית. הסיבה הכי פשוטה, שהורים רבים אינם חושבים עליה, היא דווקא הזעה. הורים נוטים להלביש את ילדיהם בשכבות מרובות ולא תמיד מבינים שיותר מדי שכבות יכולות להעיק על הילד ולייצר הזעת יתר. פריחה כתוצאה מזיעה נקראת מיליאריה מה שמכונה "חררה".
הפתרון: יש לוודא שמספר שכבות הבגדים אינו מוגזם, וכי מורידים שכבות כשמגיעים לבית. כמו כן, חשוב לאוורר את עורו של הילד ולהשתמש בבדים טבעיים כמו כותנה 100% מומלץ להשתמש בסבון עדין בעת הרחצה כדי לא להחמיר את הגירוי בעור.
6. סבוריאה: בעיה המתבטאת בקילופי עור, בעיקר באזורים כמו צדי האף, הסנטר והקרקפת. עונת החורף מחמירה את הבעיה, בשל ייבוש נוסף של העור היבש גם ככה. הבעיה מחמירה גם כשתינוקות נוטים לקלף ולגרד את האזור וכך העור הופך מגורה יותר ויותר.
פתרון: כדי למנוע את הקילופים מומלץ להמעיט באמבטיות חמות ובסבונים, ובמקומם להשתמש באל-סבון ייעודי. חשוב לא לתלוש את הקילופים, אלא להסירם בעדינות עם צמר גפן טבול בשמן תינוקות כדי להימנע מצלקות בעור.
7. פטריות: פטרת עלולה להתפתח לא רק באזור החיתולים הסגור, אלא גם בקפלי- העור, שעלולים להוות כר פורה לזיהומים בגלל הבגדים הסגורים והחמים . פטרת זו נוטה להתפתח במיוחד באזורי קפלים כגון קפלי הצוואר, בתי השחי ואפילו הירכיים.
הפתרון: מומלץ לייבש היטב אזורים אלה לאחר הרחצה וכן על ניקוי קבוע של אזורים אלה במקרים של פליטות או נוזלים אחרים. ניתן לטפל בפטרת זו בתכשירים אנטי פטרייתיים, כגון אגיסטן אגיספור וכדומה.
8. פצעי חום: אמנם פצעי חום וחורף הם לכאורה מושגים נוגדים, אך למעשה אלו שמות שונים לזיהום הרפס בדרך- כלל. לעתים עלולים להופיע פצעי חום אצל התינוק, בעיקר באזור השפתיים, כאשר מדובר בסוג של הרפס-סימפלקס (פשוט) , שהתינוק נדבק בו מאדם אחר בנשיקה, העברת מוצץ או מגע מקרי.
פתרון: ישנם תכשירים לטיפול בפצעים אלה, כגון זובירקס. כדי למנוע הדבקות מומלץ לא להעביר מוצצים בין תינוקות וכן להשתדל לא לנשק תינוקות אם למבוגר יש הרפס.
נינה זוקלמן שלום ת"א
תגיות: בעיות עור, יובש העור, אטופיק דרמטיטיס, תפרחת חיתולים