אודות MedPortal  הרשמה לחדשות MedPortal  תקנון  שאלות נפוצות  צור קשר

 נבחרי MedPortal
ד''ר אהרון בני
נטורופתיה.

רפאל רוזנסקי
רפואה סינית .

רוצה להופיע כאן?
(אנציקלופדיה) תזונה ודיאטה > השמנה במקום העבודה

השמנה במקום העבודה - דרכים להתמודדות


מיטל עזר / 11.1.12
המלצות תזונתיות והתנהגותיות למניעת השמנה בעבודה
 
ההשמנה הינה מגפת העולם המודרני, עם התפתחות התעשייה ועידן הגלובליזציה, אנו חשופים לשפע של מזון בכל שעות היממה. המודרניזציה גורמת גם לירידה ניכרת בפעילות הגופנית- והתוצאות עגומות.
מאז שנות השמונים מימדי ההשמנה בעולם הכפילו עצמם. נתונים מארגון הבריאות העולמי מציגים כי 1.5 מילארד מבוגרים, בני 20 ומעלה סובלים מעודף משקל, מתוכם מעל 200 מיליון סובלים מהשמנה.
ובישראל, מסקר בריאות לאומי, 49% מבני ה-20 ומעלה, סובלים מעודף משקל, השמנה והשמנת יתר. ההשמנה הפכה למגיפה עולמית.
 
הסיכונים בהשמנה
השמנה מזמן אינה מוגדרת כבעיה אסתטית. היום ידוע כי להשמנה השפעות מרחיקות לכת על בריאות האדם. השמנה קשורה לכאבי גב, כאבי מפרקים, סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, סוכרת, כבד שומני, יתר לחץ דם, סרטן ועוד.
ההשפעה על מקום העבודה, רואים כי הפגיעה בבריאות מגדילה את ימי ההיעדרות של העובד וגורמת נזק כלכלי למעסיק. בנוסף, השמנה קשורה עם הפסקת נשימה בשינה והתעוררות עקב כך, דבר המוביל לשינה לא רצופה ועייפות במהלך היום. כמובן שעייפות זו באה על חשבון הריכוז והיעילות בעבודה.
 
מקום העבודה כמקור עיקרי להשמנה
מרבית העובדים מבלים כ- 70% משעות העירות במקום העבודה. את רוב המזון אנו צורכים בשעות אלו. היום, יותר מבעבר, אנו חשופים לתנאי לחץ, דרישות גבוהות של המעסיקים ושעות עבודה ארוכות, דבר המוביל אותנו הישר למטבחון או לחנות הקרובה שם אנו מתפתים למאכלים זמינים, עתירי שומן וסוכר המזינים את ההשמנה.

איך מתמודדים ומונעים את העלייה במשקל, טיפים לתזונה נכונה במקום העבודה:

תכנון מראש:
נסו לאכול בשעות קבועות יחסית בהתאם לרמות הרעב שלכם ולא ללוח הפגישות.
 
הקפידו על ארוחת בוקר :
למרות ששעות הבוקר הם העמוסות והלחוצות ביותר ובדרך כלל אנו פחות רעבים בבוקר, חשוב לא לדלג על ארוחה זו. זו הארוחה שפותחת את היום לאחר צום הלילה ודואגת לאיזון רמות הסוכר והרעב לאורך היום.
רעיונות לארוחת בוקר מהירה: לחם מלא או קרקרים עשירים בסיבים תזונתיים עם ממרח- גבינה 5%, אבוקדו, טחינה. דייסת שיבולת שועל- 3-4 כפות שיבולת שועל על בסיס חלב או חצי חלב חצי מים, שייק של הרבלייף, משקה יוגורט, יוגורט עם 2-3 כפות גרנולה או מארז מוכן מראש.
 
קחו איתכם אוכל לעבודה:
אומנם כאשר יוצאים מהבית לא מרגישים את הרעב,אך הוא יגיע, ודווקא בזמן שמונחות לפנינו פרוסת עוגה או עוגיות.
במידה והכנו אלטרנטיבה בריאה ומזינה יותר מראש, ניתן יהיה לעמוד בפיתוי. אחרת, לא משנה כמה אנו "חזקים", הרעב הפיזיולוגי תמיד ינצח.
רעיונות לצידה לדרך: להכין כריך מחיטה מלאה, פרי, ירקות- לא חייבים לחתוך ניתן לקחת שלמים, יוגורט רצוי ללא תוספת סוכר, חבילת בייגלה קטנה, טוסטעים, 3-4 פרכיות אורז וכדומה.
 
מה עושים בישיבות ופגישות עסקיות:
זהו זמן שבו אנו צריכים לשמור על ריכוז וערנות , לכן רצוי לשבת רחוק מהבורקסים והעוגיות להשתדל לבקש גם ירקות חתוכים, פירות וקרקרים עשירים בסיבים תזונתיים.
מרבית המנהלים ישמחו לעבור לתפריט בריא במהלך הישיבות, אשר ימנעו הרגשת כובד, עייפות וחוסר ריכוז.
 
שתייה לאורך היום:
המים מהווים כ- 70% מגופנו וחיוניים לתהליכים רבים בגוף, כולל ערנות, ריכוז ואפילו שריפת שומן. לכן חשוב להקפיד לקחת בקבוק מים מהבית או להשאיר בקבוק בעבודה שניתן למלא. באופן זה יש סיכוי רב יותר שנשתה במהלך היום. השתייה במהלך היום יכולה למנוע נשנושים מיותרים וחיפוש אחר מתוקים.
 
ארוחת צהרים:
חשוב שהרכב הצלחת יהיה קבוע ועל פי מדדי הבריאות העדכניים.
50% ירקות- טריים ומבושלים , 25% מחלבון- מנת עוף או דג או בשר,לא מטוגן, 25% פחמימות רצוי דגנים מלאים כמו אורז מלא, פסטה מחיטה מלאה או קטניות כמו אפונה, שעועית, עדשים וכדומה. במידה ואוכלים פחמימות מבושלות לוותר על תוספת הלחם בצד. להיזהר מהרטבים, גם אלו הנחשבים בריאים כמו טחינה, כי עדיין מכילים שומן. ניתן לשלב במידה ככף בארוחה.
לנסות לא למלא את הצלחת עד אפס מקום, במידה ומדובר במסעדה, חשוב לזכור שלא חייבים ל"נקות" את הצלחת. נסו להאט את קצב האכילה ולעצור בהרגשת שובע.
במידה ואין חדר אוכל במקום עבודתכם או אתם נמצאים בנסיעות, ניתן להכין כריכים לארוחת צהרים המכילים טונה, פסטרמה דלת שומן, ביצה וכדומה. רצוי שיהיו בייתים על מנת להימנע מתוספות מיונז, ורטבים עתירי שומן.
 
שעות אחר הצהרים:
אלו שעות מועדות לפורענות, בדרך כלל בשעות אלו מתעורר הרעב שוב, בשילוב עם עייפות קלה וצורך עז במתוק על מנת להתעורר. חשוב להתכונן היטב לשעות אלו ולהכין ארוחת ביניים מתאימה כמו פרי, לחם מלא עם ריבה, חטיף אנרגיה או חטיף שוקולד מיני, פופקורן דל שומן בשקית, מרקים מוכנים ועוד. אחרת שוב אנו נופלים בפח של הקפה והמאפה הזמין.
אומנם קשה לתכנן את היום ולהביא אוכל כל יום, אך לא חייבים כל יום להכין מחדש, ניתן להשאיר במשרד או באוטו מאגר קטן לשעת חירום המכיל- פירות, חטיפי אנרגיה וקרקרים עשירים בסיביים תזונתיים. כך שאף פעם לא יתפסו אותנו לא מוכנים.
לסיכום, תכנון מראש והתארגנות מתאימה יכולה למנוע מאתנו את ההשמנה ה"מזדחלת" כל שנה ולשפר את בריאותנו. כמובן שההשמנה קשורה גם בהוצאה האנרגטית ועל כך בכתבה הבאה.

אודות מיטל עזר: מיטל, הינה דיאטנית קלינית וספורט מוסמכת B.Sc המשמשת כתזונאית הבית של חברת הרבלייף ישראל. מיטל בוגרת הפקולטה לחקלאות, באוניברסיטה העברית ברחובות, לומדת תואר שני, במרכז לרפואת ספורט מדיקס, ומרצה ומאמנת כושר במסגרת "הפורום למניעת מחלות לב וכלי דם" מרכז רפואי ברזילי. בעברה עבדה כדיאטנית קלינית בביה"ח שיבא, ברשת סטודיו C והנחתה סדנאות אורח חיים בריא.

אודות חברת הרבלייף Herbalife:הרבלייף בע"מ (NYSE:HLF) הינה חברת תזונה עולמית, יצרנית ומשווקת של מוצרים לניהול משקל, תוספי תזונה, מוצרי תזונה התומכים בעוסקים בספורט וטיפוח אישי, המיועדים לתמיכה באורח חיים בריא. מוצרי הרבלייף משווקים ב -80 מדינות ברחבי העולם . החברה משקיעה מיליוני דולרים במחקר ,פיתוח ומכשור מתקדם ולה ועדה תזונתית מייעצת, הכוללת מדענים ורופאים בכירים מהשורה ראשונה מכל רחבי העולם.


תגיות: השמנה, השמנת יתר, עודף משקל
 
גרסה להדפסה   |   שלח לחבר   |   לארכיון מאמרים
 
 אנציקלופדיה רפואית
עם המלצות לריפוי עצמי
 
 בריאות | אודות MedPortal | תקנון | קישורים | שותפים | הרשמת חברים | הרשמת רופאים ומטפלים | כניסת חברים | צור קשר | שיתופי פעולה