הגיע הקיץ, ואיתו השרב והלחות, ולצערנו- גם הפטריות. בעיית הפטריות מוכרת כמעט לכל אחד ושכיחותן עולה משמעותית במהלך הקיץ, זאת בשל תנאי החום והלחות, אך גם בשל הביקורים התכופים בבריכה ובים שבהם יש סיכון מוגבר להדבק בזיהום פטרייתי. המקומות המועדים להתפתחות הפטריות הם בין אצבעות הרגליים, כפות הרגליים, מפשעה, מתחת לבית השחי ובקפלי הגוף, המהווים סביבה חמה ולחה. התופעה שהכי מציקה לנו בשעה שאנו סובלים מפטריות היא הגרד הבלתי נסבל ותחושת אי הנוחות הכללית, אך גם הפן האסתטי של העניין מטריד את מי שסובל מפטרת באזורים שחשופים לעין. הפטרת בעור הרגליים באה לידי ביטוי בקשקשת, אדמומיות בעור, קילופים וסדקים זעירים בעור. בפטרת ציפורניים ניתן להבחין בשינויים במבנה הציפורן או בצבעה: הציפורן לעתים הופכת ללבנה או ירקרקה, לעתים מופיעים עליה כתמים לבנים או צהובים או שהיא מתעבה, וזה בדרך כלל סימן לכך שהתפתחה שם פטריה.
יש המאמינים שפטרת בעור הרגליים היא ביטוי של זיהום פטרייתי בדרכי העיכול, אך אין לזה אחיזה במחקרים שנעשו בנושא. אמנם במקרים בהם יש כשל חיסוני כמו במחלת האיידס קיימים זיהומים פטרייתיים באיברים פנימיים כמו מערכת העיכול והריאות, אך אין זה קשור לפטרת בעור ובציפורניים. פטרת העור והציפורניים היא בדרך כלל פטרת שטחית, שמגיעה מ-3 מקורות עיקריים: חיות שנמצאות בסביבה של האדם, אדמה עליה דורכים או אנשים אחרים בסביבה שסובלים מזיהום פטרייתי. ישנן גם פטריות שחיות על צמחים או קוצים.
בנוסף, אנשים שחולים במחלות כמו סוכרת, כאלה שסובלים מהפרעות בזרימת הדם או אנשים שהמערכת החיסונית שלהם פגועה, נמצאים בסיכון מוגבר להדבק בפטריות. כמו כן, אנשים שמאושפזים לתקופות ארוכות ובמסגרת הזאת חייבים להתקלח במקלחות ציבוריות, או חולים שנוטלים אנטיביוטיקה לאורך זמן חשופים יותר לזיהומים פטרייתיים בשל פגיעה של האנטיביוטיקה בחיידקים ששומרים על שלמות העור.
הסיכון להדבק בפטרת גובר בקיץ משום שאז אנו חשופים לגורמים חיצוניים המעודדים את ההדבקות בפטריה. מקומות שנגועים בפטרת כמו בריכות, שדות, גינות הם כר פורה לזיהומים פטרייתיים, ולכן מומלץ לנעול נעליים או כפכפים ולא ללכת יחפים. גם לאחר שמטפלים בפטריה, והעור נרפא, עדיין יש סכנה להדבקות חוזרת אם אנו נחשפים שוב למשטחים נגועים. כדי להקטין את הסיכוי להדבק בפטרת, רצוי להמנע משימוש ברגליים יחפות במשטחי עץ או שטיחונים למיניהם ובשימוש במקלחות ציבוריות ובמקלחות בבית שבו חלק מהאנשים סובלים מזיהומים פטרייתיים. צריך לזכור שהפטריה יכולה לעבור מאדם לאדם, אך גם אם הסביבה שלנו נגועה. גורם נוסף שמגביר את הסיכוי להדבקות היא הלחות. מי שסובל מהזעת יתר בכפות רגליים, הזיעה גורמת לפגיעה מסוימת בשלמות העור, לסדקים קטנים, והם אלה שמקלים על הפטריה לחדור פנימה. מאידך, גם עור יבש במיוחד, כפי שקורה לעתים בקיץ, מופיעים בו סדקים קטנים שמאפשרים כניסה של הפטריה לעור ולציפורניים. נוכחות הפטריה בציפורן אחת מגבירה את הסיכוי להדבקות שאר הציפורניים והעור. כמו כן, צריך לזכור שבמהלך טיפול בפטרת בעור ובציפורניים מומלץ לדאוג לכך שגם הנעליים יוחלפו כיוון שגם בהם קיימת הפטריה והם מהווים מקור להדבקות מחודשת.
תגיות: פטרת, פטרת ברגליים, פטרת צפורניים