מאת: ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור, רשת מרפאות כללית אסתטיקה
דוגמאות למחלות עור שעלולות לפרוץ או להחמיר עקב לחץ:
· פסוריאזיס (PSORIASIS)– מחלת עור המתבטאת בעיקר בנגעים אדומים, מעובים המכוסים לרוב בקשקשת עבה כסופה. הפריחה יכולה להיות מלווה בגרד ופורצת בדרך כלל באזורים כמו ברכיים, מרפקים, ציפורניים ובקרקפת, אולם היא יכולה להופיע בעצם גם בכל מקום אחר בעור. הפסוריאזיס היא אחת המחלות הקלאסיות שבהן מתואר קשר בין מתח נפשי להופעת המחלה. חולים רבים מתארים את התפרצותה בעקבות משבר קשה שחוו או אובדן. גם באנשים שכבר סובלים מהמחלה, היא יכולה להחמיר בעיתות מתח.
- סבוראה (SEBORRHEIC DERMATITIS)- מחלת עור דלקתית שכיחה, שיכולה להופיע ב 2-5% מהאוכלוסיה. המחלה מתבטאת בנגעים אדומים המכוסים לרוב בקשקשת שמנונית שמופיעה לרוב באזורי הקרקפת, גבות, צידי האף ועוד. מחלה זו עלולה להחמיר בתקופת החורף, במצבים של מחלות פנימיות שונות ובמצבי מתח נפשי.
- אקנה (ACNE)– אותם פצעי בגרות טורדניים, אשר שכיחים ביותר בקרב חלק ניכר מהמתבגרים, אולם יכולים גם להופיע או להישאר הרבה אחרי תום גיל ההתבגרות. אקנה יכולה להתפתח ביתר שאת בתקופות מבחנים ולחץ.
- אלופציה-אראטה (ALOPECIA AREATA) – מחלת עור המאופיינת בהופעה פתאומית של קרחות מוקדיות באזורים בהם קיימים שיער ובעיקר בקרקפת, בגבות ובזקן. גם כאן, סטרס נחשב לאחד הזרזים להתפרצות המחלה, על אף שבניגוד לפסוריאזיס, כאן הקשר פחות מוכח.
- אטופיק דרמטיטיס (ATOPIC DERMATITIS) – מחלת עור שכיחה בקרב ילדים, על אף שקיימת גם במבוגרים. המחלה אף ידועה בשם אסטמה של העור, כיוון שהיא חלק מקבוצה של מחלות כמו נזלת אלרגית ואסטמה. המחלה מתבטאת ביובש קיצוני של העור, פריחה שיכולה להיות לעיתים מפושטת ביותר וכן בגרד עז וטורדני. אצל הרבה מהילדים המחלה מחמירה בעונת החורף כשקר ויבש ולעיתים אף מגירויים שונים כגון הזעה, מגע עם חומרים שונים שמייבשים את העור (סבון, כלור, מלח וכד') ואף עקב מתח ולחץ נפשי.
כיצד נמנעים ממצבי לחץ שעלולים לגרור התפתחות מחלות עור?
הסיבה מדוע אצל חלק מבני האדם דווקא העור מגיב ברגישות רבה למצבי סטרס ומפתח דלקות ומחלות עור הינה נעלמת. כפי הנראה, כיוון שכל אחד מאיתנו בנוי אחרת, ולכל אחד מבנה גנטי שונה עם רגישות שונה לגירויים שונים, אזי אצל אחד ביטוי ללחץ יהיה בדופק לב מואץ, לחץ דם גבוה או עלייה בערכי הסוכר בדם ואצל האחר – בפריחה או גרד.
להלן מספר עצות לאיזון הגוף והנפש והימנעות ממצבי לחץ:
לקיתם במחלת עור זו או אחרת? כך תתמודדו עם העניין:
- ראשית יש לפנות לקבלת ייעוץ ואבחון אצל רופא עור. שם, לאחר שבוצע אבחון נכון ניתן לטפל בבעיה ביעילות. סביר להניח כי הרופא ייתן טיפול תרופתי להרגעת הגרד והאדמומיות וכן המלצות איך ואם ניתן למנוע את ההתקף הבא. להרגעת תופעות של גרד לרוב משתמשים בכדורים מקבוצת האנטי-היסטמינים המרגיעים גרד ופריחה במצבי אלרגיה. אולם לכל מחלה מומלץ טיפול שונה שינתן ע"י רופא עור בהתאם למצב.
תגיות: אקנה, פסוריאזיס, אקזמה, דלקת עור, אטופיק דרמטיטיס, אלופציה-אראטה, אסטמה של העור